Annons

Aleksijevitjs namn uteblev i "Chernobyl"

Tv • Publicerad 7 juni 2019
Svetlana Aleksijevitj, vitrysk Nobelpristagare i litteratur. Arkivbild.
Svetlana Aleksijevitj, vitrysk Nobelpristagare i litteratur. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Den hyllade HBO-serien "Chernobyl" har hämtat inspiration från den vitryska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs bok "Bön för Tjernobyl", och HBO har även köpt rättigheterna till delar av boken. Trots detta så syns Aleksijevitjs namn ingenstans i eftertexterna, rapporterar .

– HBO betalade och kanske trodde att det är okej, att de nu kan göra som de vill, rida på succén. Det är lite oförskämt, säger författaren till tidningen.

Annons

Ljudmila Ignatenkos (i serien spelad av Jessie Buckley) tragiska öde är ett exempel som är hämtat direkt från Aleksijevitjs bok. Men när "Chernobyl" släpptes stod amerikanen Craig Mazin som ensam manusförfattare.

Något HBO nu ska ändra på.

”När avtalet gjordes med hennes tyske agent om att använda material ur hennes bok ställdes inga som helst krav från deras sida om credit. Men givet vad som hänt har HBO naturligtvis bemött hennes önskan och en credit avseende henne har lagts till i alla versioner som går ut framgent”, skriver regissören Johan Renck till Expressen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons