Annons

Äldre kvinnor i Sydkorea erbjuds grundskola

Sydkorea • Publicerad 4 juni 2019
På bilden syns barn i en sydkoreansk skola. Arkivbild.
På bilden syns barn i en sydkoreansk skola. Arkivbild.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Sydkoreanska kvinnor som missade grundskolan får nu möjlighet att lära sig läsa och skriva genom att börja i första klass, rapporterar France Info.

– Även om du tycker att det är för sent, om du börjar lära dig så vinner du självförtroende och du får möjlighet att se världens storhet, säger 70-åriga Kim Myeong-Nam, en av eleverna, till France Info.

Annons

Bakgrunden är att många kvinnor på landsbygden knappt fick möjlighet att gå i skolan fram till 1960-talet. Samtidigt har vissa landsbygdsskolor förlorat så många elever på grund av urbaniseringen att de numera erbjuder skolgång för äldre som ett sätt att bevara sitt existensberättigande.

– De har verkligen ansträngt sig för att lära sig det koreanska alfabetet och för att lära sig skriva. Jag har tyckt synd om dem, men jag har också blivit väldigt rörd. Det har varit vackert att se dem lära sig, säger koreanskaläraren Kim Soon-Ja.

Rättad: En tidigare version av artikeln fick fel bildsättning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons