Annons

Al Jazeera-journalist dödad på Västbanken

En palestinsk-amerikansk journalist som rapporterade för Al Jazeera om en israelisk räd i ett flyktingläger i staden Jenin på Västbanken har skjutits ihjäl.
EU och USA kräver nu en oberoende utredning av dödsskjutningen.
Israel • Publicerad 11 maj 2022
Journalister och andra samlas kring den dödade reporterns kropp.
Journalister och andra samlas kring den dödade reporterns kropp.Foto: Majdi Mohammed AP/TT

Den 51-åriga reportern Shireen Abu Akleh beskrivs som en mycket erfaren korrespondent av sina medarbetare på Al Jazeera.

Tidigt på onsdagsmorgonen ska hon ha dödats av ett skott i ansiktet. Enligt andra journalister på plats hade hon på sig en skyddsväst med ordet "press" på, som tydligt markerade att hon var journalist.

Annons

En annan palestinsk journalist som arbetade för tidningen Al-Quds skadades samtidigt, men tillståndet beskrivs som stabilt.

Den israeliska militären säger att deras styrkor utsattes för beskjutning i Jenin och då sköt tillbaka.

– Självklart siktar vi inte på journalister, säger en talesperson från militären.

EU och USA fördömer

Såväl EU som USA fördömer dödsskjutningen och kräver en oberoende utredning.

– Vi uppmanar båda sidor att delta i utredningen så att vi kan gå till botten med vad som hände, säger USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield.

EU kräver enligt ett uttalande "en genomgripande och oberoende utredning" så att ansvariga kan ställas inför rätta.

"Det är oacceptabelt att rikta in sig på journalister när de utför sitt arbete. Journalister som bevakar konflikter som alltid garanteras säkerhet och skydd", fortsätter man.

Spänningarna har ökat

Al Jazeera anklagade efter skjutningen Israel för att "medvetet sikta in sig på och döda våra kolleger".

Den israeliska armén å sin sida uppgav först att de undersökte "möjligheterna att journalisten träffades av de palestinska skyttarna", men arméchefen Aviv Kochavi lade senare till att det inte gick att fastställa från vilken sida det dödliga skottet kommit.

De senaste månaderna har spänningarna ökat i området. Israel har drabbats av en våg av attacker som dödat minst 18 personer sedan den 22 mars. Den israeliska militären har sagt att vissa av gärningsmännen kommit från Jenin, och har därför trappat upp sin aktivitet där de senaste veckorna.

Cirka 30 palestinier har dödats av bland annat israeliska räder under samma period.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons