Annons

Akutpatient glömdes bort – avled

Medicin • Publicerad 5 augusti 2020
Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler en händelse då en akutpatient dog. Arkivbild
Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler en händelse då en akutpatient dog. ArkivbildFoto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En patient kom in med ambulans till Danderyds sjukhus norr om Stockholm med illamående, diarré och kräkningar. Efter att ha lämnats på ett rum på akutmottagningen hittades personen senare död.

Nu har sjukhuset lex Maria-anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar Mitt i. I anmälan skriver sjukhuset att de blodprov som togs på patienten vid ankomst hade avvikelser som inte uppmärksammades.

Annons

De ordinarie rutinerna följdes inte vid händelsen, enligt anmälan. Orsaken uppges vara den höga arbetsbelastningen på akutmottagningen.

Sjukhuset säger sig nu ha vidtagit en rad åtgärder för att undvika att liknande händelser upprepas – bland annat förtydligande av roller när extrapersonal kallas in vid hög belastning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons