Annons

Snåriga regler för nålstickande verksamhet

Mannen dog kort efter besöket hos en akupunktör. Men Jönköpings tingsrätt friar kvinnan som utfört behandlingen. Ändå sätter domen fokus på frågan om ansvar vid behandling med nålar.
Brott • Publicerad 5 februari 2020
"Man är väldigt utsatt när man går till en akupunktör. Kontrollera alltid utbildningen hos den person du går till", uppmanar Louise Ek, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg.
"Man är väldigt utsatt när man går till en akupunktör. Kontrollera alltid utbildningen hos den person du går till", uppmanar Louise Ek, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg.Foto: M. Spencer Green

En kvinna i 50-årsåldern, som åtalats för vållande till annans död efter en akupunkturbehandling, frikänns av Jönköpings tingsrätt. Men vad är det egentligen som gäller vid behandling hos en akupunktör?

Tre grupper

Det finns i huvudsak tre grupper av utförare och ditt skydd som brukare skiljer sig markant beroende på vem du väljer att gå till.

Annons

Det finns legitimerad vårdpersonal som har kortare eller längre utbildning i akupunktur. Det är dock inte samma sak som att de är legitimerade akupunktörer.

"Om det är hälso- och sjukvårdspersonal inom vården som utövar akupunktur tillämpas patientsäkerhetslagstiftningen", skriver socialminister Lena Hellengren i ett mejl till TT.

Då kan felbehandlingar anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och patientsäkerhetslagen gäller.

"Men om behandlingen ges utanför sjukvården och av någon som inte är hälso- och sjukvårdspersonal omfattas den av reglerna om yrkesmässig hygienisk verksamhet, en del av miljöbalken", skriver ministern.

Krav på försäkring

Av dessa akupunktörer är många anslutna till exempel till Svenska akupunkturförbundet. Då ställer förbundet krav på bland annat patientskadeförsäkring. Det ger en större trygghet.

– Det finns också vissa regler för alla som håller på med "stickande verksamhet", säger Hanna Angerud, ordförande Svenska akupunkturförbundet.

Köpt en ask nålar

Sedan finns det en tredje grupp som kan betecknas för frilansare. I det extrema fallet någon som köpet en ask nålar och startat verksamhet. Andra kan ha en gedigen utbildning men är ändå helt oberoende.

För alla har kommunerna ansvar för att utöva tillsynen. Men för frilansarna finns inga garantier vad gäller själva behandlingen och det kan vara svårt att få ersättning vid en eventuell skada. Det kan bli en rättstvist.

– Alltid när du ska utföra något ingrepp på din kropp, kontrollera utbildningen på den person du går till. Och lita inte på vad personen säger, utan kontrollera uppgifterna, rekommenderar konsumentrådgivaren Louise Ek.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons