Annons

Åtta gripna efter klimataktion i parlamentet

Åtta personer har gripits efter att klimataktivister på fredagen limmat fast sig i varandra runt talmannens stol i det brittiska parlamentet i London, rapporterar brittiska medier.
Storbritannien • Publicerad 2 september 2022
Åtta personer har gripits efter klimataktionen i det brittiska parlamentet.
Åtta personer har gripits efter klimataktionen i det brittiska parlamentet.Foto: Extinction Rebellion UK via AP/TT

Aktivisterna kommer från nätverket Extinction Rebellion, och på bilder som gruppen har lagt ut i sociala medier syns totalt fem personer stå i plenisalen. Tre av dem håller hand kring talmannens stol, medan två andra håller skyltar med budskap om att man bör "låta folket bestämma".

– Vi är i en kris. Vi har inte råd att fortsätta så här, sade de i ett anförande som lästes upp.

Annons

Även utanför parlamentsbyggnaden hade två personer låst fast sig själva vid en grind utanför entrén, skriver tidningen Metro.

Londonpolisen uppger att den inlett en utredning om de "fullständiga omständigheterna kring händelsen", rapporterar BBC. Parlamentsledamöterna har sommaruppehåll och ska vara tillbaka nästa vecka.

Även organisationen Greenpeace har genomfört en klimataktion. Organisationen uppger att den dumpat 18 stora stenar på havsbotten utanför Englands sydvästra kust för att förhindra vad som beskrivs som destruktivt industrifiske.

Händelsen sker en knapp vecka efter att FN:s senaste försök att få till ett avtal för att skydda miljön i världshaven strandat.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons