Annons

Aktiv 50-åring har fått smak på vågad sport

Sommarjobbet på brandkåren fick honom fast. Efter 28 år på samma arbetsplats trivs Mattias Sonesson fortfarande lika bra. ”Jag kände att jag hamnat rätt, den känslan har hållit i sig.” Tisdagen den 17 september fyller han 50 år.
Kalmar • Publicerad 17 september 2019

Sommaren 1991 fick Mattias Sonesson vikariat som brandman i Kalmar. Det blev starten på ett yrkesliv där han fått jobba i olika och lärorika roller inom räddningstjänsten.

Mattias Sonesson poserar snällt på Kalmar brandkårs ångspruta från början av 1900-talet. Själv blir han bara semiantik, när han tisdagen den 17 september fyller 50 år.
Mattias Sonesson poserar snällt på Kalmar brandkårs ångspruta från början av 1900-talet. Själv blir han bara semiantik, när han tisdagen den 17 september fyller 50 år.Foto: Mats Holmertz

– Ja, någonstans tyckte de väl att jag var duglig, säger han och skrattar. Jag har haft förmånen att få läsa vidare; först till brandman, sedan förman, styrkeledare och yttre befäl. Det har utvecklat mig mycket både som person och i ledarskapet.

Annons

Nu är Mattias på tredje året i tjänsten som kombinerar yttre befäl och brandinspektör, den senare rollen omfattar bland annat tillsyn av brandskyddet i kommunens olika verksamheter.

”Det är en fantastisk arbetsplats med många härliga medarbetare.” Mattias Sonesson har jobbat på brandkåren i Kalmar sedan 1991 och känner att han hela tiden har fått växa och utvecklas i arbetet.
”Det är en fantastisk arbetsplats med många härliga medarbetare.” Mattias Sonesson har jobbat på brandkåren i Kalmar sedan 1991 och känner att han hela tiden har fått växa och utvecklas i arbetet.Foto: Mats Holmertz

– Det är en hyfsat ny roll för mig och jag känner kanske att man med åldern får kämpa lite mer för att hänga med i utvecklingen. Du vet, när de byter datasystem när man väl lärt sig det gamla. Det är lite jobbigare att lära nytt numera och det gör sig inte själv!

Sport och träning har alltid varit en stor och viktig del av Mattias liv. Intresselistan är lång och mellan fotboll på elitnivå och surfing ryms många motionsvarianter.

– Jag gillar att cykla, simma och spela padeltennis. I familjen är vi mycket för vintersporter och på senare år har jag börjat åka mer skidor på längden, dels för naturupplevelsen, dels för att man kan ta ut sig så mycket man själv vill.

Senaste vurmen är vågsurfing och Mattias blev snabbt hängiven när sonen Nils introducerade sporten under en resa till Portugal.

– Det har blivit en ny hobby på äldre dar, säger han och nämner surfparadis som Öland och Sri Lanka. Det är mycket som håller mig i gång, konstaterar Mattias.

Han gillar att snickra såväl hemma som i sommarstugan, och en vag önskan inför 50-årsdagen är ”någon maskin”, men han ångrar sig i samma stund:

– Äh, saker blir egentligen mindre och mindre viktiga, jag lägger hellre pengar på resor med familjen. På jullovet ska vi till Åre med goda vänner, att fira jul i fjällen får bli lite av en 50-årspresent.

Men innan det lackar mot jul ska Mattias hinna fira på hemmaplan.

– Närmaste familjen ska träffas vid mina föräldrars kolonistuga, spela boule och äta lite gott. Det är en vanlig tisdag, så vi har beställt catering för att alla ska hinna njuta.

”Jag ska fira födelsedagen med min familj, syskon, föräldrar och svärföräldrar”, säger Mattias Sonesson som också ser fram emot en jul i fjällen som en del av 50-årsfirandet.
”Jag ska fira födelsedagen med min familj, syskon, föräldrar och svärföräldrar”, säger Mattias Sonesson som också ser fram emot en jul i fjällen som en del av 50-årsfirandet.Foto: Mats Holmertz
Annons

Att fylla 50 år rymmer ingen som helst åldersnoja, Mattias beskriver födelsedagen som en helt vanlig dag i livet.

– Men med åldern måste man respektera och vara mera rädd om sin kropp. Saker börjar kännas mer och mer nu, medger Mattias och skrattar.

Sin bästa återhämtning får han i familjens stuga som ligger ensligt vid en småländsk insjö.

– Där råder en magisk tystnad och där kan man bara vara. Mobilen får ligga och det blir skogspromenader och kantareller, kanske en cykeltur på mountainbike. Sköna upplevelser gör att man kan återhämta sig bra, det tror jag alla behöver.

50

Mattias Sonesson

Fyller: 50 år tisdag den 17 september.

Så firas dagen: Middag med närmaste familjen.

Bor: I hus i centrala Kalmar.

Gör: Har en kombinationstjänst som yttre befäl och brandinspektör på brandkåren i Kalmar.

Familj: Hustrun Lena, barnen Ida, 20 år, Nils, 19 år och Annie, 8 år. I hemmet huserar också ragdollkatten Lisen.

Intressen: ”Jag gillar att snickra, både hemma och i vår stuga. Jag är aktiv med padel, cykling, simning och skidåkning. Jag hakade på vår son Nils och testade vågsurfing, det har blivit en ny hobby.”

Fotbollsfakta: Pappa Mats Sonesson var målvakt i Kalmar FF åren 1965-1974. Mattias började lira boll som femåring i Färjestaden. Aktiv i KFF som mittback och mittfältare och spelade i A-truppen 1988/89. ”Jag avslutade karriären i IFK Berga i 30-årsåldern.”

Ville bli som barn: ”Fotbollsproffs. Man kan le åt det i dag, men det är ändå viktigt att ha drömmar när man är ung. Tids nog kommer verkligheten ikapp.”

Läser: ”Jag är allätare, just nu läser jag en trilogi av Ken Folett."

Lyssnar på: ”Allt, gärna rock och metal men det är ingen annan i familjen som gillar. Jag lyssnar på väldigt blandad musik.”

Tre ord om mig: ”Rättfram, ärlig, aktiv.”

Marit Ollander HjortSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons