Annons

Aktiesparande blev en folksport 2021

Över 2,7 miljoner svenskar ägde aktier vid årsskiftet, visar färsk statistik.
En rekordökning igen – aktiesparandet har blivit en riktig folksport.
Börs • Publicerad 4 april 2022
Svenskars, och särskilt unga vuxnas, intresse för aktier ökade under 2021. Arkivbild.
Svenskars, och särskilt unga vuxnas, intresse för aktier ökade under 2021. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Under pandemin har aktiesparandet ökat rejält. Då 2019 tog slut var drygt 1,8 miljoner aktieägare, men när 2021 var över hade över 2,7 miljoner svenskar aktier i sin ägo.

Värdepapperscentralen Euroclear har tagit fram siffror över hur ägandet har utvecklat sig. Krister Modin, analytiker på Euroclear, konstaterar att aktieintresset fick en ordentlig skjuts uppåt även under fjolåret. Han tror att det har med hur information om aktier och ekonomi nu sprids att göra.

Annons

– Det är poddar, Twitter och internet, informationen är mer lättillgänglig. Det har också blivit så mycket lättare att handla med aktier via nätbanker och ISK.

Börsen gick ju också rent otroligt bra i fjol – uppgången på runt 35 procent innebar rekord sedan 2009.

– Det är väldigt många yngre aktieägare som tillkommit.

Tydligast bland yngre

Framför allt gäller det åldersgrupperna 21–30-åringar och 31–40-åringar, där andelen som äger aktier ökat från cirka 10 till drygt 13 procent, respektive från ungefär 12 till nästan 16 procent.

Kanske har pandemin gjort sitt. Folk kanske har suttit hemma och haft lite tråkigt, och roat sig med aktierna i stället för annat som inte gick att göra då.

– Pandemin har frigjort tid, som många kanske lagt på att läsa och lära sig om aktier, säger Krister Modin.

Euroclears rapport avser bara svenska aktier, men Krister Modin tror att intresset har ökat även för utländska aktier. Inte minst uppmärksamheten kring den amerikanska aktien Gamestop i början av 2021 visar att även svenskar följde detta.

Det är skillnad på vilka aktier som de unga hoppar på och vilka de äldre aktieägarna håller sig till.

– Vi har sett att det har varit väldigt många noteringar under året. Åldersstrukturen för ägandet där blir mer koncentrerad, det är de yngre som hoppar på tåget i de nya bolagen, säger Modin.

Wallenberg-bolag i topp

Äldre är inte lika aktiva när det handlar om de nynoterade bolagen, konstaterar han.

Annons

– Det innebär att de yngre får en större tyngd i de nyare bolagen.

Ett gammalt bolag hör dock till aktiespararnas favoriter, investmentbolaget Investor fick hela 304 677 nya ägare under förra året, vilket är en helt överlägsen ökning. Industrivärden, som är tvåa, fick 134 815 fler ägare.

– Investor har attraherat många den senaste tiden, det har tillkommit många grupper, säger Krister Modin, som kopplar detta till artiklar i medier för något år sedan om fördelarna med att äga aktier i investmentbolag.

Dessa fördelar har blivit omdiskuterade, det finns de som tycker att det är mer lönsamt att själv plocka ihop sin portfölj. Ändå – det är uppenbart att många vill ha aktier i investmentbolag.

Modin konstaterar att både kvinnor och män ökar sitt aktiesparande. Men enligt Euroclears statistik är inriktningen lite olika för män och kvinnor. Männen är mer inriktade på techbolag, medan kvinnor i högre utsträckning har aktier i bolag med mer konkreta verksamheter, som klädbolaget H&M, dagligvarujätten Axfood och skogsbolaget Billerud Korsnäs.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons