Annons

Åklagarens deckare stoppas av förlaget

En åklagare skrev en deckare som starkt påminner om ett pågående rättsfall, där han själv varit inblandad. Nu stoppas boken av förlaget.
Bakom beslutet finns en diskussion om likheter med verkligheten, och oro för anklagelser om förtal, skriver GT.
Rättsligt • Publicerad 6 april 2022
En åklagare skrev en deckare som tydligt liknar ett pågående rättsfall i Göteborgs tingsrätt. Nu stoppas boken av förlaget. Arkivbild.
En åklagare skrev en deckare som tydligt liknar ett pågående rättsfall i Göteborgs tingsrätt. Nu stoppas boken av förlaget. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Berättelsen i boken handlar om ett stort misstänkt bedrägeri, med förgreningar till konton i Schweiz. Den har tydliga likheter med ett rättsfall som just nu prövas i Göteborgs tingsrätt, enligt GT.

Deckaren har varit utannonserad på sajter där man kan köpa eller ladda ner böcker. Men i mitten av mars blev utgivningen uppskjuten, och nu stoppas den helt.

Annons

– Det kommer inte bli någon bok, säger Åsa Norén, marknadsansvarig på Stellar förlag, till tidningen.

En man som är huvudmisstänkt i det verkliga rättsfallet har tidigare anmält den aktuella åklagaren för bland annat tjänstefel. Men rättsväsendet har inte hållit med om anklagelserna.

I boken råder inget tvivel om att bedrägerihärvans huvudperson är skyldig.

– Jag uppfattar det här som någon form av hämnd, har den verklige huvudmisstänkte sagt till GT om åklagarens bok.

Åklagaren arbetar nu på Ekobrottsmyndigheten, som kommit fram till att hans författarskap är en tillåten bisyssla. Däremot har man inte tagit ställning till om det är lämpligt att åklagaren ger ut just denna bok.

Själv hoppas den skrivande åklagaren att deckaren ska ges ut senare, på ett annat förlag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons