Annons

Åklagaren begär att snippadomen överklagas

Kammaråklagare Eva Lotta Swahn vill att den uppmärksammade så kallade snippadomen överklagas till Högsta domstolen. Hon har tagit ett första steg och lämnat in en begäran hos utvecklingscentrum vid Åklagarmyndigheten.
Brott • Publicerad 1 mars 2023
Hovrätten för Västra Sverige har rivit upp en folkstorm efter en friande dom i förra veckan. Arkivbild.
Hovrätten för Västra Sverige har rivit upp en folkstorm efter en friande dom i förra veckan. Arkivbild.Foto: Micke Larsson/TT

"Hela resonemanget medför en påtaglig risk att gärningsmän inte kommer att kunna dömas, eller ens åtalas, för olika typer av sexualbrott, eller andra brott, eftersom barnen inte kan uttrycka sig anatomiskt eller lexikaliskt korrekt", skriver åklagaren i sin begäran.

"Detta undergräver betydande delar av den svenska straffrätten och bör prövas."

Annons

Åklagarens begäran var SVT Nyheter först att rapportera om.

Riksåklagarens beslut

Om utvecklingscentrum bedömer att domen bör prövas i högsta instans skickas saken vidare till riksåklagaren. Därefter är det riksåklagare Petra Lundh som tar det slutliga beslutet om att överklaga domen.

Hovrätten för västra Sverige har rört upp starka känslor med sin mycket uppmärksammade dom i förra veckan. En man i 50-årsåldern, som tidigare dömts i tingsrätten för våldtäkt mot en tioårig flicka i juni 2021, friades från anklagelserna.

Enligt hovrätten har flickan haft svårt att förklara vad som egentligen menas med ”snippa”. Det medförde enligt hovrätten att det inte gick "att styrka att mannen penetrerat hennes underliv".

Pressades om yrkande

Eva Lotta Swahn kritiserar hovrätten på flera punkter.

Bland annat anser hon att hon under förhandlingen pressades att ta bort ett andrahandsyrkande om sexuellt ofredande ut gärningsbeskrivningen. Rättens ordförande ska ha sagt att det var "väl magstarkt" att ha det invävt.

Åklagaren skriver att hon till slut tog bort yrkandet med hänsyn till "den värdeladdade kommentaren".

Eva Lotta Swahn kritiserar även hovrätten för att "inte väckt frågan om betydelse eller innebörd av snippa under förhandlingen", och frågar sig om resonemanget verkligen är förenligt med barnets bästa och barnkonventionen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons