Annons

Åkesson: Aldrig varit så nära regeringsmakten

Sverigedemokraterna går in valrörelsens absoluta slutskede med vind i ryggen och regeringsmakten i sikte. Men ett parti i högerblocket har partiledaren fortfarande väldigt svårt för.
Politik • Publicerad 8 september 2022
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas Jessica Stegrud höll ett av valrörelsens sista kampanjmöten i Västerås under onsdagen.
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas Jessica Stegrud höll ett av valrörelsens sista kampanjmöten i Västerås under onsdagen.Foto: Tim Aro/TT
Publik när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och Sverigedemokraternas Jessica Stegrud (SD) är på valturné på Stora Torget i Västerås under onsdagen.
Publik när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och Sverigedemokraternas Jessica Stegrud (SD) är på valturné på Stora Torget i Västerås under onsdagen.Foto: Tim Aro/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) på valturné i Västerås.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) på valturné i Västerås.Foto: Tim Aro/TT

Han kliver upp på scen och möts av hängivna SD-supportrar med blåsippor lite överallt. Sverigedemokraterna har bjudit in till folkfest på Stora torget i Västerås.

– Vi är väldigt mycket närmare regeringsmakten än vi någonsin har varit.

Annons

Jimmie Åkesson kampanjar in i det sista. Publiken har värmts upp med eldshow, liveband som spelar "En kväll i juni" och riksdagskandidaten Jessica Stegrud, som följt med på flera av Åkessons turnéer under valrörelsen.

– Det känns som att vi har lite medvind. Äntligen! Det är så många som har gått i motvind och stått ut med smutskastning och rasistanklagelser, riskerat jobbet för sin åsikt – det är inte klokt, säger Stegrud.

Publiken ropar med när hon bokstav för bokstav presenterar "lagkaptenen".

I folksamlingen står Västeråsborna Karin Uppling och Björn Sandström som båda har röstat på Sverigedemokraterna de senaste tre riksdagsvalen.

För Björn Sandström är det självklart att Jimmie Åkesson ska bli statsminister om SD blir större än Moderaterna.

– Det är klart att han ska vara det, ligger han som nummer ett över borgarna så, varför inte? Låt han få visa någonting.

Karin Uppling är inte lika övertygad.

– Men du, jag tänker så här. Undrar inte om moderaten har mer pondus? Jag tror det.

"Kul på måndag"

Jimmie Åkesson håller ett tal som spänner över de brännande politiska frågorna: el- och bränslepriser, kärnkraften, kriminaliteten och välfärden. Även han känner medvinden. SD har i slutspurten gått om Moderaterna som näst största parti i flera opinionsmätningar.

– Vad kul vi ska ha på måndag när vi fått ett maktskifte, ropar han trots att rösten börjar bli sliten efter allt kampanjande.

Annons

I talet tar Åkesson upp två krav för att släppa fram en regering där moderatledaren Ulf Kristersson är statsminister. Det första är minst 20 miljarder till rättsväsendet varje år under nästa mandatperiod. Det andra är ett högkostnadsskydd för tandvård för alla över 65 år.

– Det är också ett skarpt krav, säger Åkesson.

Från scenen kallar han konstellationen med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna för "maktskiftesgänget".

– Vi bejakar det, för det är enda möjligheten att byta ut sosseregeringen. Vi är inget borgerligt parti, vi har ingen lojalitet till de borgerliga partierna. Vi ska bli största parti, vi ska styra det här landet. Men just nu behöver vi samarbeta med andra.

"Det är obegripligt"

Partiledaren anländer till torget i en SD-strajpad buss som partiet i Västerås fixat i ordning för två veckor sedan. Innan dess har han gett lite intervjuer till såväl lokal- som riksmedier på en parkering framför fotbollsstadion Iver arena och där beklagat sig över just ett av partierna som ska leda till det där maktskiftet.

– För mig är det obegripligt att någon kan rösta på Liberalerna.

På en annan fråga om vad L kan bidra med blir Åkesson lite ställd.

– Det är en jättesvår fråga.

Sedan kommer en utläggning om att partiledaren Johan Pehrson verkar vara en ganska hygglig kille men problemet är att han har partikamrater.

Jimmie Åkesson, som nu varit SD:s främsta ansikte utåt i 17 år, tycker att Johan Pehrson ska ta sina riksdagsledamöter och kandidater i örat och få dem att "rätta in sig i ledet".

Annons

– Vi kan inte få ett maktskiftesresultat och sedan är det en eller två riksdagsledamöter för Liberalerna som inte vill bejaka det. Han får se till att de följer det man beslutar om i partiet.

"Inte blåögda"

I Västerås kampanjar också riksdagsledamoten Ann-Christine From Utterstedt för omval. Hon står trea på partiets lista lokalt, efter Åkesson som toppar samtliga listor i landet och den ekonomiskpolitiska talespersonen Oscar Sjöstedt från Skinnskatteberg.

Tryggheten dominerar när hon möter väljarna. Inte lika många tar upp den förmodat komplicerade regeringsbildningen efter valet.

– Nej, någon enstaka har väl sagt något. Och det man säger är väl "bara ni inte bildar regering med L", eller "bara ni inte säljer er för billigt".

– Men min bild är att väljarna är väldigt insatta och inte alls blåögda utan man förstår att får inte vi 51 procent så måste vi ha samarbetspartners, säger From Utterstedt.

Jessica Stegrud är trygg med att Åkesson kommer att kräva viktiga åtgärder på områden som brott, energi och pensioner.

– Vi borde ha ett betydligt starkare förhandlingsläge än Liberalerna med tanke på storleken.

Efter talet har några i publiken kommit fram till avspärrningsbanden märkta med "SD Motor" för att få en bild med partiledaren men han hastar in i säpobilen och försvinner bakom tonade rutor, varpå färden går mot Stockholm och en av de sista tv-debatterna före söndagens val.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons