Annons

AIK-klackens protest mot flaggförbudet

Först Sundsvall – nu AIK.
I mötet med AFC Eskilstuna visade de svenska mästarnas supportrar tydligt vad de tyckte om polisens nya flaggförbud.
Fotboll • Publicerad 4 maj 2019
AIK-fansen protesterar mot förbudet mot så kallade overhead-flaggor.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Polisens nya förbud mot en viss typ av flaggor på allsvenska läktare rör upp känslor bland supportrar i fotbolls-Sverige.

I mitten av april förbjöds så kallade OH (overhead)-flaggor på Gif Sundsvalls hemmaplan NPR arena eftersom de betraktades som ett "brottsverktyg" som gör det möjligt för supportrar att i skymundan bland annat tända bengaler och maskera sig.

Annons

Inför lördagens möte med AFC Eskilstuna var det AIK:s tur att få liknande direktiv som arrangör på Friends arena. Dessa gick ut på att publiken inte längre fick ta med sig flaggor av storleken 1x1 meter och större – och som går att använda för att dölja verksamhet kopplad till otillåten pyroteknik.

Beskedet skapade inte oväntat irritation bland AIK-fansen. Under den första halvleken mot AFC Eskilstuna protesterade lagets klack, först med ett massivt flaggtifo och sedan med ett antal banderoller.

"En låga behöver inte tifo för att brinna – förbjud syre på svenska arenor", var ett av budskapen från Norra Stå medan ett annat löd:

"Körde bil till rånet: förbjud bilar, hade knark i fickan: förbjud jackor, bengalbrännare gick under flagga: förbjud tifon".

AIK vann till sist matchen med 2–1. Första målet gjordes av Daniel Sundgren på straff – en spelare som är erkänd AIK-supporter sedan barnsben.

När han får höra om förbudet mot flaggor konstaterar han kort och gott att han tyckwer att det låter mycket konstigt.

– För mig är det löjligt att man inte ska kunna ha med sig flaggor, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons