Annons

AI-bolag upptäckte coronavirus före varning

Ekonomi • Publicerad 8 februari 2020
Ett företag kunde med hjälp av ett AI-program förutse spridning av coronaviruset. Arkivbild.
Ett företag kunde med hjälp av ett AI-program förutse spridning av coronaviruset. Arkivbild.Foto: STR /AP/TT

I slutet av december, innan varningar började komma, upptäcktes spridningen av coronaviruset av ett det kanadensiska hälsoövervakningsbolaget Bluedots, som då informerade sina kunder, rapporterar SR Ekot.

Företagets varningar grundade sig på stora mängder text som samlats in och analyserats av bolagets AI-program (artificiell intelligens). Med hjälp av flygdata kunde de sedan förutse hur viruset skulle spridas till grannländerna.

Annons

Frågan har nu väckts om huruvida myndigheter och organisationer, som Världshälsoorganisationen (WHO) jobbar på rätt sätt.

Ulf Hertin, rådgivare på AI-bolaget SAS Institute, anser att många myndigheter använder för gamla verktyg.

– Utan tvekan. Men man har datan, och det är förutsättningen för att kunna forska vidare. Men AI och maskininlärning skulle kunna snabba på det arbetet mycket mer och tydliggöra data för dem som ska ta de stora besluten, säger han till Ekot.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons