Annons

Afrikanska ledare vill öppna för ryskt spannmål

Afrikanska ledare, som deltar i fredssamtal om Ukraina, kräver att rysk spannmåls- och gödselexport ska tillåtas igen.
Ukraina • Publicerad 4 augusti 2023
Sydafrikas president Cyril Matamela Ramaphosa tillsammans med Rysslands Vladimir Putin i S:t Petersburg förra veckan.
Sydafrikas president Cyril Matamela Ramaphosa tillsammans med Rysslands Vladimir Putin i S:t Petersburg förra veckan.Foto: Mikhail Metzel/AP/TT

Gruppen uppmanar också FN att vidta åtgärder för att släppa 200 000 ton ryskt gödsel som har blockerats i EU-hamnar, säger Vincent Magwenya, talesperson för Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.

– Ledarna efterlyste specifika åtgärder för att ta bort hindren för rysk spannmåls- och gödselexport och på så sätt möjliggöra att Svartahavsavtalet fullt ut kan återupprättas, sade Magwenya vid en pressträff i Pretoria.

Annons

Ryssland vägrade i juli att förlänga avtalet då man inte tyckte att ryska exportintressen tillgodosågs. Överenskommelsen om spannmålsexport från Ukraina förhandlades fram med hjälp av Turkiet och FN förra sommaren och tillät Ukraina att exportera spannmål från tre ukrainska hamnar, Odessa, Juzjne och Tjornomorsk.

Uppmaningen att möta några av Kremls önskemål gjordes av Ramaphosa och sex andra statschefer, inklusive Abdel Fattah al-Sisi från Egypten och Macky Sall från Senegal, efter samtal med Putin i S:t Petersburg förra veckan, sade Magwenya.

Ryssland har det senaste dagarna attackerat hamnar i Odessaregionen som är knutpunkt för spannmålsexporten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons