Annons

Afghanska flickor går till sängs hungriga

Ett år efter talibanernas maktövertagande är situationen för de afghanska barnen – framför allt flickorna – värre än någonsin. Det framkommer i en ny rapport av Rädda Barnen.
"Barn går till sängs hungriga", säger Chris Nyamandi, hjälporganisationens chef i Afghanistan.
Afghanistan • Publicerad 10 augusti 2022
Situationen för de afghanska barnen blir värre, enligt en ny rapport från Rädda Barnen. Arkivbild.
Situationen för de afghanska barnen blir värre, enligt en ny rapport från Rädda Barnen. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT
Tolvåriga Temor bor med sin mamma och tre syskon i Faryab-provinsen i norra Afghanistan. Hans mamma har inte råd att köpa mat till familjen.
Tolvåriga Temor bor med sin mamma och tre syskon i Faryab-provinsen i norra Afghanistan. Hans mamma har inte råd att köpa mat till familjen.Foto: Sacha Myers/Rädda Barnen/TT

Efter det att talibanerna tog makten i Afghanistan i augusti förra året har den humanitära krisen förvärrats avsevärt. Många barn lider av extrem hunger och tvingas jobba i stället för att gå i skolan. Situationen för flickor är särskilt oroväckande, enligt Rädda Barnen.

"Flickorna får bära den största bördan då situationen försämrats. De missar oftare måltider, lider av isolering och tvingas stanna hemma när pojkar går till skolan", säger Rädda Barnens landchef Chris Nyamandi.

Vaknar på natten och gråter

Annons

Rädda Barnen har intervjuat närmare 1 700 barn runt om i landet och resultaten som presenteras i rapporten "Barnens liv under talibanernas styre" beskriver en grym verklighet. 80 procent av barnen har gått till sängs hungriga den senaste månaden. Bland flickorna är det dubbelt så vanligt att gå och lägga sig hungrig.

En av flickorna som Rädda Barnen har talat med, 15-åriga Parishad, berättar att hennes småbröder ofta vaknar på natten och gråter för att de är hungriga.

"När mina småsyskon frågar efter mat blir jag ledsen. Jag äter inte, jag sparar min mat till mina yngre syskon", säger hon i rapporten.

Många flickor utan undervisning

Många av de intervjuade flickorna, 46 procent, går inte i skolan. 15-åriga Parishad är en av dem.

"Jag skulle vilja gå i skolan", säger hon. "Vi har inte råd med skolmaterial och böcker."

Även många pojkar saknar undervisning på flera håll i landet. Tolvåriga Temor, som bor i en by i norra Afghanistan med sin mamma och sina tre syskon, önskar att han kunde gå i skolan. Han tycker att allt blivit värre det senaste året. Hans lillasyster, som bara är sju månader gammal, lider av svår undernäring.

"Vi äter tre gånger om dagen men bara några brödbitar. Tidigare kunde vi äta något gott. Jag skulle vilja ha bröd och mjölk för att kunna mata min lillasyster", säger Temor.

"Jag önskar att jag kunde gå till moskén och skolan."

Fakta: Humanitära krisen i Afghanistan

Efter talibanernas maktövertagande i augusti förra året har den socioekonomiska situationen snabbt förvärrats för miljoner afghaner. Närmare 23 miljoner människor – omkring 55 procent av befolkningen – befinner sig i allvarlig hungersnöd. Omkring 1,1 miljoner barn under fem års ålder bedöms vara på väg att drabbas av den dödligaste formen av undernäring, enligt FN:s barnfond Unicef.

För att förhindra en humanitär katastrof och ekonomisk kollaps bildade FN en särskild fond – Special Trust Fund for Afghanistan – som den svenska biståndsmyndigheten Sida bidrar till. Andra länder som bidrar till fonden är Tyskland, Norge, Turkiet, Luxemburg och Tjeckien.

Källa: UNDP, UN Women, WHO med flera FN-organ

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons