Annons

Delegater på plats för afghanska fredssamtal

Afghanistan • Publicerad 11 september 2020
USA:s utrikesminister Mike Pompeo ska närvara vid afghanska fredsförhandlingar i Qatar. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo ska närvara vid afghanska fredsförhandlingar i Qatar. Arkivbild.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

En afghansk regeringsdelegation har anlänt till Doha i Qatar för helgens inledande fredssamtal med talibaner. De kraftigt försenade och av kontroverser kantade försöken att förhandla fram en fredsplan inleds på lördagen.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo närvarar vid samtalen mellan de två parterna. Han landade i Qatar på fredagen och sade före sin avresa att det är upp till de två stridande sidorna "att föra sitt land framåt", samtidigt som USA fortsätter att dra tillbaka styrkor från Afghanistan.

Annons

Förhandlingarna var tänkta att inledas i mars. Tvister om främst fångutväxling har försenat förhandlingsförsöken, där talibanerna har krävt att hundratals tillfångatagna talibaner måste släppas fria.

En representant för den amerikanska delegationen säger att det finns förståelse för att släppa talibaner som dömts för mord på fransmän och australier.

– Jag vet att ingen av oss gläds åt att släppa dessa fångar. . . men vi måste ha ett bredare perspektiv, säger den amerikanske förhandlaren Zalmay Khalizad.

Både Frankrike och Australien har motsatt sig frigivningarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons