Annons

Vicepresident lindrigt skadad i attack

Afghanistan • Publicerad 9 september 2020
Afghanistans vicepresident Amrullah Saleh, till höger, tillsammans med president Ashraf Ghani under ett möte i presidentpalatset i Kabul. Arkivbild.
Afghanistans vicepresident Amrullah Saleh, till höger, tillsammans med president Ashraf Ghani under ett möte i presidentpalatset i Kabul. Arkivbild.Foto: Afghanistans presidentkansli/AP/TT

Minst tio personer har dödats och ytterligare ett tiotal skadats i ett sprängdåd riktat mot en fordonskolonn som eskorterade Afghanistans vicepresident Amrullah Saleh.

Enligt myndigheterna skadades Saleh lindrigt i attacken.

Annons

– Jag mår bra, men några av mina vakter har skadats. Min son, som var i bilen med mig, och jag mår båda bra. Jag har några brännskador på mitt ansikte och min hand. Explosionen var stark, säger Saleh i en video som publicerats på Facebook.

En källa vid Salehs stab uppger att attacken genomfördes av en självmordsbombare då vicepresidenten var på väg till jobbet från sitt hem. De döda är civila offer som arbetade i området.

Saleh, som är en frispråkig kritiker av talibanerna, överlevde en annan attack i fjol strax före presidentvalet. Minst 20 människor dödades då, när gärningsmän gick till attack mot Salehs kontor i huvudstaden Kabul.

Onsdagens attack kommer samtidigt som afghanska regeringsföreträdare och talibaner förbereder sig inför planerade fredssamtal i Qatar. Attacken fördöms som ett försök att störa samtalen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons