Annons

Advokat stoppas vid tingsrätt

En brottmålsadvokat stoppas från att verka som offentlig försvarare vid Örebro tingsrätt, skriver Expressen. Beslutet grundar sig på felaktiga kostnadsräkningar och tidigare kritik mot advokaten i andra domstolar.
Rättsligt • Publicerad 3 februari 2022
Advokaten är tills vidare inte behörig att verka som ombud, rättegångsbiträde eller försvarare vid Örebro tingsrätt. Arkivbild.
Advokaten är tills vidare inte behörig att verka som ombud, rättegångsbiträde eller försvarare vid Örebro tingsrätt. Arkivbild.Foto: Pavel Koubek/TT

Enligt beslutet från Örebro tingsrätt har advokaten, som bara varit verksam under ett fåtal år men redan hör till de bäst betalade brottmålsadvokaterna i landet, lämnat otydliga uppgifter kring sina kostnadsräkningar och tiden han begärt ersättning för beskrivs som "orimlig".

Dessutom, konstaterar tingsrätten, är det inte första gången advokatens kostnadsräkningar "lämnar en del att önska vad gäller så väl riktighet som tydlighet och rimlighet".

Annons

Man hänvisar även till andra ärenden där allvarlig kritik riktats mot advokaten, bland annat då "han visat sådan oskicklighet och sådant oförstånd " att Stockholms tingsrätt förra våren avvisade honom som ombud i ett mål. Eller då han kallats till två förhandlingar vid olika domstolar samma dag och då uppgav att han var sjuk och lämnade in ett läkarintyg som domstolen "fann anledning att ifrågasätta riktigheten av". Den sistnämnda händelsen ledde till ett disciplinärende hos Sveriges advokatsamfunds disciplinnämnd och varning och straffavgift för advokaten.

Domstolens beslut om obehörighetsförklaring gäller endast uppdrag vid Örebro tingsrätt, skriver Expressen. Tidningen har kontaktat Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander som skriver om beslutet att "jag har tyvärr inte möjlighet att kommentera det för närvarande eftersom det handlar om specifika omständigheter som skulle kunna bli föremål för prövning av disciplinnämnden".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons