Annons

Advokat om mordplanåtal: "Fantasier"

Den skånske advokat som åtalats för att ha beställt och planerat ett mord på sin exhustrus sambo nekar och säger att det bara var fantasier och "berusade dagdrömmar". I dag börjar rättegången.
Brott • Publicerad 4 juni 2021
Om advokaten döms enligt åtalet riskerar han uteslutning ur Advokatsamfundet. Arkivbild.
Om advokaten döms enligt åtalet riskerar han uteslutning ur Advokatsamfundet. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet. Arkivbild.
Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Exhustrun har i polisförhör berättat att hon blev orolig och chockad när hon av en slump fick insyn i advokatens konversationer i en mobil som han hade glömt att rensa. Hon fick intrycket att hennes före detta man gett en annan man i uppdrag att göra slut på hennes sambo.

Samma slutsats har även åklagaren dragit – tillsammans med en annan man har advokaten åtalats för stämpling till mord.

Annons

Åklagaren hävdar att advokaten och den andre mannen tillsammans har beslutat om och planerat ett mord och att advokaten gett den andre mannen i uppdrag att genomföra det, eller att kontakta andra personer som skulle genomföra det. Den andre mannen, har enligt åtalet, åtagit sig uppdraget.

Advokaten har i chattar och annan digital kommunikation kontinuerligt berättat var den tilltänkte måltavlan befann sig. Vid ett tillfälle skriver han till exempel: "De åker till Spanien". "Möjlighet att göra slut på dem båda" (översättning från engelska).

Enligt åklagaren har advokaten senare även försökt få en annan person att mot betalning utföra dådet, som dock aldrig genomfördes.

"Terapeutiska samtal"

I ett polisförhör får advokaten frågan om han någon gång fört diskussioner om att skada exhustrun eller hennes sambo. Det kanske han har gjort, medger han, men detta var en del av de "terapeutiska samtal" han haft med sin vän, hävdar han.

Detta blir sedan hans återkommande svar i förhören: Det var mer som en fantasi, ett uttryck för något slags förbjuden önskan. Han inser att det ser allvarligt ut, men det han skrivit kan mer ses som något man säger när man är hos en psykolog och ger uttryck för sorg, uppgivenhet och besvikelse, enligt advokaten.

Åklagaren stöder sig även på vittnesuppgifter om att en pistolbeväpnad man setts vid den tilltänkte måltavlans hem. I en bil tillhörande en av advokatens vänner hittade polisen också en utskrift av en omfattande kartläggning av exhustruns sambo.

Riskerar uteslutning

Om advokaten döms riskerar han uteslutning ur Advokatsamfundet, konstaterar generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Efter en ändring av rättegångsbalken 2018 kan advokater som visat sig vara olämpliga på grund av att de begått brott riskera att uteslutning, även om brottet inte har någon koppling till advokatverksamheten.

– Det betyder att vår disciplinnämnd kanske för första gången får anledning att pröva den här paragrafen från 2018, säger Mia Edwall Insulander.

Men hon understryker samtidigt att advokaten än så länge bara är misstänkt för brott:

Annons

– Jag tänker mest att det låter som en privat tragedi. Det är viktigt att komma ihåg att det här inte är inom advokatverksamheten, utan något som han eventuellt har gjort utanför sitt arbete.

– Vi från Advokatsamfundet har alltid rättssäkerhetsperspektivet främst och då ska man tänka på att han inte är dömd ännu. Det är först vid en lagakraftvunnen dom som man faktiskt kan dra slutsatser om vad som har hänt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons