Annons

Adidas vill dumpa Kanye Wests produkter

Adidas tittar nu på vad man ska göra med skor och träningsprodukter som designats av artisten Ye, tidigare känd som Kanye West.
Bränna upp kläderna är inget alternativ enligt vd:n – hellre då sälja och skänka bort vinsten.
Ekonomi • Publicerad 11 maj 2023
Ett par skor från märket Yeezy. Arkivbild.
Ett par skor från märket Yeezy. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT

För den tyska sportklädesjätten har Kanye West och hans produkter under namnet Yeezy blivit en huvudvärk, särskilt för nya danska vd:n Bjørn Gulden.

Bakgrunden är att företaget valde att bryta med artisten efter en rad antisemitiska uttalanden från honom, bland annat på sociala medier.

Annons

Kvar står Adidas med ett varulager värt drygt 1,2 miljarder euro, cirka 13,4 miljarder kronor.

– Att bränna upp dem är ingen lösning, säger Gulden i samband med bolagsstämman.

– Vad vi kommer att göra är att försöka sälja delar av kollektionen och sedan skänka vinsten till organisationer som skadats av Kanye Wests uttalanden, säger Gulden.

Det är dock inte klart hur försäljningen ska äga rum och under vilken tidsperiod. Företaget har sedan tidigare meddelat att man planerar att göra nedskrivningar på 13,4 miljarder kronor kopplat till varulagret men en eventuell försäljning beräknas kunna inbringa 500 miljoner euro.

Dagens besked får aktien att lyfta 2,4 procent på Frankfurtbörsen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons