Annons

Abortklinik i Missouri överlever helgen

Den sista öppna abortkliniken i Missouri får fortsätta sin verksamhet, åtminstone några dagar till.
USA • Publicerad 1 juni 2019
Missouris enda kvarvarande abortklinik, i Saint Louis.
Missouris enda kvarvarande abortklinik, i Saint Louis.Foto: Jim Salter/AP/TT

Kliniken i Saint Louis riskerar att förlora sin licens att utföra aborter, men en lokal domstol har beslutat att licensen ska fortsätta gälla fram till tisdag, när parterna ska upp i en domstolsförhandling.

Hälsovårdsmyndigheterna i Missouri har vägrat förnya klinikens licens eftersom de påstod sig inte ha kunnat fråga ut sju läkare vid kliniken som de säger utför potentiellt bristfälliga behandlingar.

Annons

– Det här är en seger för kvinnor över hela Missouri, men kampen är långt ifrån över, säger Leana Wen, ordförande i abortorganisationen Planned Parenthood.

Delstatens guvernör, republikanen Mike Parson, skrev förra veckan under den nya hårda abortlag som begränsar abort till de första åtta veckorna av graviditeten. Parson sade i en kommentar på fredagen att Missouri kommer att göra en juridisk prövning av klinikens "allvarliga hälso- och säkerhetsproblem".

Om domstolen inte förlängt licensen hade kliniken tvingats stängs vid midnatt till lördag, lokal tid, och Missouri hade blivit den första delstaten i USA utan abortkliniker på nära 50 år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons