Annons

Abbas och Gantz i ovanligt möte

Mellanöstern • Publicerad 8 juli 2022
Palestiniernas ledare Mahmud Abbas tog emot Israels försvarsminister Benny Gantz i Ramallah, säte för det palestinska ledarskapet. Arkivbild.
Palestiniernas ledare Mahmud Abbas tog emot Israels försvarsminister Benny Gantz i Ramallah, säte för det palestinska ledarskapet. Arkivbild.Foto: Muhammed Muheisen/AP/TT

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas träffade på torsdagen Israels försvarsminister Benny Gantz i Ramallah på ockuperade Västbanken. Det ovanliga mötet skedde inför USA:s president Joe Bidens kommande besök i regionen.

Samtalet hölls i "positiv anda", enligt ett uttalande från Gantz kontor. Parterna diskuterade regionala "utmaningar" och var överens om att fortsätta samarbetet för att "undvika aktiviteter som kan medföra instabilitet".

Annons

Abbas betonade vikten av att bygga en "politisk horisont" mellan israeler och palestinier samt behovet av att skapa en "positiv atmosfär" inför Biden-besöket, enligt den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Gantz och Abbas sågs senast i Israel i december, vilket väckte debatt inom den israeliska politiken.

Joe Biden besöker Israel och Västbanken mellan 13 och 15 juli. Han kommer att träffa Israels premiärminister Yair Lapid och Mahmud Abbas för att sedan åka vidare till Saudiarabien.

För Biden blir det den första resan i Mellanöstern som president.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons