Annons

Över 100 uppges dödade i Khartum

Över 100 personer dödades när den sudanesiska militären tog till våld mot demonstranter, enligt nya uppgifter.
Militärjuntan säger sig sträcka ut en hand för fortsatta samtal – men varnar för att kaos inte kommer att tillåtas. Oppositionen säger tvärt nej.
Sudan • Publicerad 5 juni 2019
Vuxna och barn kryssar mellan barriärer uppsatta av demonstranter för att hindra militären från att ta sig in i på en av Khartums huvudgator.
Vuxna och barn kryssar mellan barriärer uppsatta av demonstranter för att hindra militären från att ta sig in i på en av Khartums huvudgator.Foto: AP/TT

Ytterligare 40 döda kroppar har hittats i Nilen som flyter genom den sudanesiska huvudstaden Khartum, meddelar läkare som står på oppositionens sida.

Det stod sedan tidigare klart att flera tiotal personer dödades när paramilitära styrkor slog till mot en sittprotest som pågått utanför försvarsdepartementet, militärens högkvarter, i flera månader.

Annons

"Så här långt är det totala antalet döda som beräknats av läkare 101", meddelar en läkargrupp som står demonstranterna nära.

Försöker försonas

Förra månaden tycktes diskussionerna göra framsteg. Då talade parterna – militärjuntan som nu styr landet och oppositionella grupper – om en första överenskommelse om hur makten skulle fördelas i ett framtida styre av Sudan.

I ett försök till försoning uppmanar militären oppositionen att återvända till förhandlingsbordet.

– Vi i militärrådet sträcker ut en hand för fortsatta förhandlingar utan begränsningar, förutom vårt hemlands intressen, säger Abdel al-Fattah al-Burhan, ledare för militärrådet och i nuläget Sudans de facto statschef, i ett tv-uttalande.

Samma budskap kommer från Saudiarabien, som stödjer det militärråd som styrt Sudan sedan april i år.

"Inte öppna för samtal"

Men inbjudan får kalla handen av oppositionen, som kräver rättvisa och att skyldiga ställs till svars efter måndagens våldsamheter.

– Det sudanesiska folket är inte öppet för samtal, det sudanesiska folket är inte öppet för detta militärråd som dödar människor, säger Amjad Farid, talesperson för SPA, en av de ledande organisationerna bakom protesterna.

Han säger att de stora grupperna kommer att fortsätta använda sig av fredliga metoder och civil olydnad för att trotsa militärstyret.

Farid får medhåll från Madani Abbas Madani, ledare för en annan oppositionell grupp:

– Vi accepterar inte militärrådets inbjudan eftersom det inte går att lita på. Militären försöker sätta skräck i folk.

"Måste tillämpa auktoritet"

Annons

Demonstrationerna i Sudan har pågått sedan april i år och ledde till att landets mångårige diktator Omar al-Bashir tvingades avgå, varpå ett råd som består av enbart militärer tagit över makten. Målet för demonstranterna är civilt styre och i första led en större civil representation i ett möjligt övergångsstyre.

Militärjuntan kommer inte att tillåta kaos i Sudan, meddelar Mohamed Hamdan Dagalo, militärrådets vice ledare tillika befälhavare för de paramilitära styrkor som stod bakom måndagens massdödande.

– Vi måste tillämpa statens auktoritet genom lagen, säger han i ett tv-sänt uttalande.

Militären har förnekat att styrkorna försökte upplösa sittprotesten. I stället hävdar den att man försökte ingripa mot störande grupper i närheten och att våldet sedan spred sig.

UD avråder

Det svenska utrikesdepartementet avråder från resor till Sudan efter den senaste tidens våld.

"Med anledning av det försämrade säkerhetsläget avråder UD från alla resor till Sudan. Avrådan gäller tills vidare", skriver UD i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons