Annons

Julian Assange döms till 50 veckors fängelse

En domstol i London har dömt Julian Assange till nästan ett års fängelse, sedan han trotsat en utlämningsorder till Sverige 2012.
"Jag ber om ursäkt om jag har betett mig respektlöst", sade den 47-årige Wikileaksgrundaren i rätten.
Storbritannien • Publicerad 1 maj 2019
En grupp aktivister dök upp utanför domstolen där Julian Assange nu har fått sitt straff.
En grupp aktivister dök upp utanför domstolen där Julian Assange nu har fått sitt straff.Foto: Matt Dunham/AP/TT

En handfull aktivister med plakat flankerade ingången till domstolen Southwark Crown i London på onsdagen. Själv anlände Julian Assange i en fängelsebuss, med näven höjd i en symbolisk gest.

Australiern skulle delges straffpåföljden för att ha brutit mot sina borgensvillkor – ett brott han dömdes för den 11 april. Beslutet kom vid lunchtid. Assange döms till 50 veckors fängelse, två veckor kortare än maxstraffet.

Annons

"Straffet är både chockerande och hämndlystet. Vi är mycket oroliga över huruvida Assange kommer att få en rättvis utlämningsprocess eller inte", skriver Wikileaks på Twitter strax efter beskedet.

Domaren levererade hårda ord i rättssalen, enligt Julian Assange beskrevs som en person som "beter sig som en narcissist som inte kan se bortom sina egna själviska intressen". Han uppges också ha använt sin "privilegierade position" för att smutskasta det brittiska rättssystemet.

Gömde sig

Det brott som Julian Assange dömts för har flera år på nacken. 2010 överlämnade 47-åringen sig själv till den brittiska polisen, efter att flera anmälningar om sexualbrott riktats mot honom i Sverige.

Han släpptes en kort tid senare mot borgen, och tog då sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London – ett tilltag som bryter mot borgensvillkoren.

Där stannade han i sju år. Men i april i år drog Ecuador plötsligt tillbaka asylen. I samband med det riktade president Lenín Moreno en rad anklagelser mot Julian Assange, bland annat att han olovligen skulle ha blockerat övervakningsutrustning på ambassaden och ha betett sig illa mot säkerhetsvakterna.

Den brittiska polisen, som därmed fick mandat att gripa Assange, skred omgående till handling.

Bad om ursäkt

I rätten bad Julian Assange om ursäkt för hur han har hanterat sitt fall.

"Jag ber om ursäkt till de som anser att jag har betett mig respektlöst i mitt handlande. Det är inte min vilja, och inte min avsikt", står det i ett brev som lästes upp av Assanges advokat.

"Jag har kämpat med fruktansvärda förhållanden som varken jag eller de jag rådfrågade såg någon utväg ifrån. Jag gjorde det som jag vid tidpunkten ansåg vara bäst", står det vidare.

Assanges försvarsadvokater framhöll att Wikileaksgrundaren trotsade domstolens beslut 2012 eftersom han var mycket rädd för att utlämnas från Sverige till USA, och därefter placeras på den fruktade Guantánamobasen på Kuba.

I samband med att Assange greps i London offentliggjorde USA ett ditintills dolt åtal mot honom gällande dataintrång, ett brott som kan ge fem års fängelse. Assanges företrädare har dock uttryckt en oro för att fler åtalspunkter kan tillkomma i ett senare skede.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons