Annons

50 år på tronen – det ska vi fira

Nästa år har det gått 50 år sedan kung Carl XVI Gustaf tillträdde Sveriges tron. Och det vill hovet fira tillsammans med svenska folket. Korteger, utställningar, specialskriven marschmusik, tal och konsert utlovas under 2023 då även Sverige firar 500 år som nationalstat.
Kungligt • Publicerad 7 april 2022
Kung Carl XVI Gustaf blev formellt Sveriges statschef den 19 september 1973 när han höll sitt trontal för representanter för Sveriges folk i rikssalen på Stockholms slott. Men han övertog tronen fyra dagar tidigare, den 15 september, när den tidigare kungen Gustaf VI Adolf dog. Arkivbild.
Kung Carl XVI Gustaf blev formellt Sveriges statschef den 19 september 1973 när han höll sitt trontal för representanter för Sveriges folk i rikssalen på Stockholms slott. Men han övertog tronen fyra dagar tidigare, den 15 september, när den tidigare kungen Gustaf VI Adolf dog. Arkivbild.Foto: Jan Collsiö/TT
Nordiska museet på Djurgården. Interiör med Carl Milles staty av Gustav Vasa, kung av Sverige 1523-1560. Arkivbild.
Nordiska museet på Djurgården. Interiör med Carl Milles staty av Gustav Vasa, kung av Sverige 1523-1560. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel åkte kortege genom Stockholm efter vigseln i Storkyrkan 2010. Till kungens 50-årsjubileum planeras en liknande färd.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel åkte kortege genom Stockholm efter vigseln i Storkyrkan 2010. Till kungens 50-årsjubileum planeras en liknande färd.Foto: Roger Vikström / TT

Vid det kungliga hovet pågår nu planeringen för fullt inför jubileumsåret 2023. Det handlar dels om att fira att kung Carl XVI Gustaf då suttit 50 år på tronen, vilket redan i dag gör att han är Sveriges genom tiderna längst sittande monark.

Den andra delen av jubileumsplaneringen görs tillsammans med regering och riksdag för att uppmärksamma att det var 500 år sedan Gustav Vasa den 6 juni 1523 valdes till kung i Strängnäs och att nationalstaten Sverige därmed föddes.

Annons

– Det är ett jubileumsår för hela svenska folket och därför bör jubileumsaktiviteter genomföras i hela landet, säger hovmarskalk Göran Lithell, som har det sammanhållande ansvaret för jubileumsåret, vid en pressträff som hovet kallat till för att informera om festplanerna.

Start i januari

Hovets mål med firandet är att "förmedla statschefens och monarkins relevans för Sverige och med historien som utgångspunkt".

Jubileumsåret 2023 sparkas i gång den 27 januari med en så kallad Sverigemiddag på kungliga slottet i Stockholm. Det är en middag som sedan 2013 hålls en till två gånger om året. Alla Sveriges landshövdingar bjuds in och de får också ta med sig "tongivande personer" som de själva väljer ut i sina respektive län.

– De bjuds på en ståtlig, väldigt trevlig och uppsluppen middag, säger Göran Lithell.

För att också sprida fest- och jubileumsstämning inte bara i Stockholm kommer kungaparet under året att ge sig ut på besök i alla Sveriges 21 län. I de län det är möjligt kommer hästar och vagnar från Hovstallet köra kungaparet i kortege under besöken. Det planeras även för publika evenemang såsom en fotoutställning som följer med runt landet och musik. Bland annat framförande av den nykomponerade " Carl XVI Gustafs jubileumsmarsch ".

Firar i Strängnäs

Viktiga datum under jubileumsåret blir dels nationaldagen den 6 juni och den 13–16 september.

Den 6 juni kommer kungaparet att besöka Strängnäs för att markera 500-årsdagen av Gustav Vasas kröning i staden. Därefter återvänder de till Stockholm för bland annat nationaldagstal och senare på kvällen nationaldagsmiddag. Vanligtvis hålls den middagen på slottet men med anledning av jubileumsåret hålls middagen på Nordiska museet på Djurgården.

– Gustav Vasa står staty innanför entrén på museet och det blir ett fint sätt att binda samman de 500 år som har gått med nutiden, säger Göran Lithell.

Under september blir det sedan mer fokus på kungens 50 år på tronen. Det firandet inleds den 13 och 14 september med mottagningar på Stockholms slott.

Kortege och konsert

Den 15 september, som är det datum då Carl XVI Gustaf tog över tronen efter Gustaf VI Adolfs bortgång 1973, blir det aktiviteter och firande hela dagen. Allmänheten kommer att kunna ta del av den planerade högvaktsavlösningen och sångarhyllningen på yttre borggården. På kvällen planeras en jubileumsmiddag i rikssalen till vilken statschefer och kungligheter från andra länder och representanter från Sverige ska bjudas in.

Annons

Till evenemangen påföljande dag, den 16 september, behövs däremot ingen inbjudan. En jubileumskortege kommer att köras genom Stockholm.

– Rutten är inte bestämd men som vid Victoria och Daniels bröllop kommer det bland annat att finnas musik längs vägen, berättar Lithell.

Kortegen landar vid Lejonbacken där en scen ska byggas för den jubileumskonsert som planeras. Evenemanget är öppet för allmänheten och hovet hoppas även att det kommer att sändas i radio och tv.

– Det kommer att bli något alldeles enastående, säger Göran Lithell.

Finansieringen av 50-årsfirandet kommer i första hand att bekostas inom ramen för hovets befintliga anslag.

– Men det är ett firande som tar stora resurser i anspråk. Vi har tankar och förhoppningar om medel även från annat håll, vi har äskat medel från regeringen för att kunna finansiera firandet, säger hovets ekonomichef Jan Lindman.

Fakta: Sveriges nationaldag

Nationaldagen, i grunden Svenska flaggans dag, firas den 6 juni sedan 105 år tillbaka.

Datumet spelar en viktig roll i svensk historia.

Den 6 juni 1523 kröntes Gustav Vasa till kung av Sverige efter ett lyckat uppror mot Danmark och utbrytning ur Kalmarunionen.

Den 6 juni 1809, till följd av statskuppen samma år, undertecknades en ny regeringsform som innebar en stor reform av Sveriges styre, då kungen tvingades dela med sig av makt till riksdagens fyra stånd.

Svenska flaggans dag blev formellt Sveriges nationaldag år 1983 och sedan 2005 är det också en helgdag.

Fakta: Sveriges nationaldag

Carl Gustaf Folke Hubertus, Sveriges Konung, föddes på Haga slott den 30 april 1946 som förste son till arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla.

Den 29 oktober 1950, i samband med kung Gustaf V:s bortgång och kung Gustaf VI Adolfs trontillträde, blev arvprins Carl Gustaf Sveriges kronprins.

När kung Gustaf VI Adolf avled på Helsingborgs lasarett den 15 september 1973 blev Kronprinsen, vid 27 års ålder, Sveriges konung.

Trontillträdesceremonierna ägde rum den 19 september. I konseljsalen på Kungliga Slottet avlade han sin konungaförsäkran inför regeringen.

Carl XVI Gustaf är den sjunde kungen ur huset Bernadotte och den längst regerande monarken i Sveriges historia.

Carl XVI Gustaf valspråk är ”För Sverige – i tiden”.

Källa: Kungahuset

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons