Annons

40 år sedan Finnbogadóttir blev president

Island • Publicerad 2 augusti 2020
40 år har gått sedan Vigdís Finnbogadóttir – världens första demokratiskt valda statsöverhuvud – tillträdde som Islands president. Arkivbild.
40 år har gått sedan Vigdís Finnbogadóttir – världens första demokratiskt valda statsöverhuvud – tillträdde som Islands president. Arkivbild.Foto: David Keyton/AP/TT

Lördagen den 1 augusti är det på dagen 40 år sedan Vigdís Finnbogadóttir tillträdde som Islands president, och med det även blev världens första demokratiskt valda kvinnliga statsöverhuvud.

Finnbogadóttir tillträdde som Islands fjärde president 1980 och omvaldes fyra gånger. Hennes sammanlagda ämbetsperiod på 16 år gör henne än i dag till världens längst sittande valda kvinnliga statsöverhuvud eller regeringschef – ett rekord som kommer att matchas av Tysklands förbundskansler Angela Merkel om hon sitter kvar till valet 2021 som planerat.

Annons

Enligt en rapport från 2019 från den schweiziska stiftelsen Världsekonomiskt forum är Island världens mest jämställda land, följt av Norge, Finland och Sverige. I samma rapport noteras att 85 av de 153 undersökta länderna inte styrts av en kvinna de senaste 50 åren.

Vigdís Finnbogadóttir tilldelades 2013 Nordens språkpris för sitt långa engagemang för de nordiska språken. Finnbogadóttir fyllde 90 år tidigare i år.

Rättad version: I en tidigare version av texten påstods felaktigt att Tysklands förbundskansler är statsöverhuvud. Det är landets förbundspresident som är statschef.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons