Annons

26 snökanoner räddar skidspelen i Falun

Svenska skidspelen körs som planerat i Falun kommande helg. Trots snöbrist och rekordvarma vindar i januari. Räddningen har bland annat varit 26 snökanoner.
Men söndagens nya distanser, 15 km herrar och 10 kilometer damer, väcker frågor.
Skidor • Publicerad 3 februari 2020
Snökanoner som dessa säkrar spåren i Falun inför helgen skidtävlingar. Arkivbild.
Snökanoner som dessa säkrar spåren i Falun inför helgen skidtävlingar. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix/TT

Den milda vintern ställer till det för skidorter i den södra delen av landet, som i Falun där Sveriges nationalarena för nordisk skidåkning ligger och som ska vara värd för världscuptävlingar i helgen.

Men det blir kortare tävlingar än planerat.

Annons

Sprinttävlingarna på lördag kommer avgöras som planerat på den ursprungliga tävlingsbanan.

Kortare banor

På söndag var det planerat för 30 kilometer herrar och 15 kilometer damer, individuell start. Bland annat med flera besök på Mörbarbacken. Något som främst Jens Burman har sett fram emot.

Nu blir det 15 km herrar och 10 km damer, masstart. Deltagarna kommer att åka sex respektive fyra varv på en enklare 2,5 kilometersslinga. Men är banan är tillräckligt utslagsgivande?

– Det ska banan vara. Internationella skidförbundet (Fis) har godkänt den och det är egentligen de som ska svara på den frågan. Detta är vad vi kan göra i Falun. För oss är det skönt att vi kan jobba med det vi har att leverera, säger Ulrika Back Eriksson, vd för Svenska skidspelen.

Jämställdhetsfråga

Samtidigt har Fis beslut om nya tävlingsdistanser skapat en jämställdhetsfråga inom internationella skidsporten:

Varför ska damernas distans behövas kortas ner till 10 kilometer när herrarna samtidigt åker 15 kilometer, som det från början var tänkt för damerna?

– En mycket relevant fråga. Den ska inte jag svara på. Den ska Internationella skidförbundet svara på, säger Back Eriksson.

Ulrika Back Eriksson är märkbart glad över att det finns snö på Lugnet i Falun och att det är rustat för tävlingar. Ett mycket viktigt redskap var de 26 snökanonerna som producerat snö de få timmar i januari som varit minusgrader.

– De har betytt mycket, men just nu har vi 19 snökanoner som arbetar för fullt, säger hon.

Blir det något skidspel? Den frågan har återkommit med jämna mellanrum sedan årsskiftet och ställt till med problem för arrangörerna.

– Vi har aldrig pratat om att ställa in tävlingarna. Den tanken har aldrig funnits hos oss. Men det har spekulerats väldigt mycket. Därför har den största utmaningen för oss varit att ta död på spekulationen kring att ställa in: Där har vi fått arbeta aktivt. Men nu blir det en bra tävlingshelg, säger Ulrika Back Eriksson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons