Annons

250 000 trotsade världens farligaste djungel

Hur många som får betala med sina liv vet ingen. Djungeln mellan Colombia och Panama är ökänd som en av världens farligaste platser. Ändå har antalet människor som trotsar fasorna i Darién-gapet fördubblats, enligt ny statistik från FN-organet IOM.
Centralamerika • Publicerad 5 februari 2023
Forsande floder är bara en av farorna i Darién-gapet. Här vadar en grupp haitier i ett av områdets vattendrag. Bild från oktober förra året.
Forsande floder är bara en av farorna i Darién-gapet. Här vadar en grupp haitier i ett av områdets vattendrag. Bild från oktober förra året.Foto: Fernando Vergara/AP/TT
Det väglösa gränsområdet mellan Syd- och Centralamerika kallas Darién-gapet. Terrängen är så besvärlig att den 3|000 mil långa Panamerikanska landsvägen, som går från sydligaste Argentina till Alaska, inte kunnat byggas klart här.
Det väglösa gränsområdet mellan Syd- och Centralamerika kallas Darién-gapet. Terrängen är så besvärlig att den 3|000 mil långa Panamerikanska landsvägen, som går från sydligaste Argentina till Alaska, inte kunnat byggas klart här.Foto: Anders Humlebo/TT
En venezuelan tar en paus vid ett lerigt avsnitt av den långa vandringen från Colombia till Panama. Bild från oktober 2022.
En venezuelan tar en paus vid ett lerigt avsnitt av den långa vandringen från Colombia till Panama. Bild från oktober 2022.Foto: Fernando Vergara/AP/TT

– Vi har lidit så mycket sedan vi gav oss ned i Darién-gapets djungler, och sedan tog oss igenom Mexiko, säger José Castillo, som tagit sig ända från den venezuelanska ön Margarita till USA:s gräns i hopp om ett bättre liv.

– Det har varit kamp, kamp, kamp. Jag förstår att vi är här illegalt, men snälla – ge oss en chans, säger han till nyhetsbyrån AP i El Paso, Texas.

"Har känt stanken"

Annons

Han är en av över 250 000 migranter som det senaste året lyckats korsa Darién-gapet, en vildmark så oländig att myndigheterna aldrig lyckats bygga någon bilväg genom denna smala landtunga mellan Syd- och Centralamerika.

Migranterna måste ta sig genom ungefär 100 kilometer fyllda med giftiga ormar och insekter, förrädiska floder, banditer och smugglare.

– Jag har sett döda kroppar, drunknade människor. Jag har känt stanken från förruttnade lik som låg i en ravin, sade Oscar från Colombia till Läkare utan gränser (MSF) i en rapport förra året.

IOM har alltså räknat till minst 250 000 personer som tagit sig genom djungeln sedan årsskiftet 2021-2022. Antalet bekräftade dödsfall är lågt, men FN-organet konstaterar: "Anekdotiska uppgifter tyder på att många dör i Darién-gapet, men att deras kvarlevor varken hittas eller rapporteras. Så siffran täcker bara en bråkdel av det verkliga antalet förlorade liv".

Krisens Venezuela

Också de som klarar strapatserna får men. Resan kan ta flera veckor, även för den som är ung och frisk.

– Många kommer ut på andra sidan med betydande hälsoproblem, såväl fysiska som psykiska, säger Giuseppe Loprete, IOM:s sektionschef i Panama, enligt ett pressmeddelande.

2022 års siffra är nästan dubbelt så hög som de 133 000 som noterades på rutten 2021. Och det kan hänföras till ett enda land: Venezuela. Den galopperande krisen där, efter åratal av vanstyre och allt sämre politiska förbindelser med omvärlden, har drivit miljoner människor på flykt.

Antalet venezuelaner genom Darién-gapet var över 150 000 förra året, 50 gånger fler än 2021. Även i övrigt dominerar latinamerikanska länder statistiken.

"Stanna där ni är"

Men även människor från i sammanhanget exotiska platser som Bangladesh, Uzbekistan och Senegal dyker upp. Det förklaras bland annat med att Brasilien tog in gästarbetare inför jätteevenemangen fotbolls-VM och sommar-OS för några år sedan, och en del av dessa har nu hamnat i en papperslös tillvaro i regionen.

Målet för de flesta är USA. President Joe Biden besökte nyligen gränsen USA-Mexiko, och har försökt stävja trycket av människor där med en ny plan: USA säger ja till att ta emot tiotusentals venezuelanska migranter, men bara om de föransöker online. De som dyker upp vid landgränsen kommer fortsatt att skickas tillbaka.

Annons

– Gör inte, gör inte så att ni bara dyker upp vid gränsen, sade Biden, riktat till de stora skaror människor som är på väg norrut genom Centralamerika.

– Stanna där ni är, och ansök på ett lagligt sätt därifrån.

Bakgrund: En av världens farligaste platser

Darién-gapet är en svårtillgänglig region täckt av regnskog, träskområden och berg. Området genomkorsas inte av någon större väg – terrängen är så svår att försök att bygga Panamerikanska landsvägen (Carretera Panamericana), som går från norr till söder genom de amerikanska kontinenterna har stoppats. Gapet mellan de två halvorna av den omtalade vägen mellan Alaska och Eldslandet är 106 kilometer långt.

Darién-regionen delas administrativt mellan Panamas Darién-provins och det colombianska Chocó-departementet.

Det är inte bara flyktingar som fått sätta livet till på sin färd genom helvetesgapet. Turister och forskare har också råkat mycket ut. Orkidéjägaren Tom Hart Dyke och hans reskamrat Paul Winder kidnappades av Farc-gerillan år 2000 men släpptes sedan fria efter nio månaders fångenskap. Den 26-årige svenske turisten och äventyraren Jan Philip Braunisch mördades 2013 av gerillan som misstänkte att han var en spion.

Källor: FN:s migrationsorgan IOM, FN:s flyktingorgan UNHCR med flera.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons