Annons

25 kommuner begränsar flyktingmottagandet

Möjligheten för asylsökande att bosätta sig i hela Göteborg och Malmö samt i utsatta områden i sammanlagt 25 kommuner begränsas från och med 1 juli.
Politik • Publicerad 1 juli 2020
"Det viktigaste är att bostadsområdena blandas", säger Salwan Abdalla på torget i Alby centrum.
"Det viktigaste är att bostadsområdena blandas", säger Salwan Abdalla på torget i Alby centrum.Foto: Jessica Gow/TT
"Man ska få bo där man vill", säger Safa Al-Kaabi i Norsborgs centrum.
"Man ska få bo där man vill", säger Safa Al-Kaabi i Norsborgs centrum.Foto: Jessica Gow/TT
"Integrationen blir svår på grund av segregationen", säger Hallex Berry i Norsborg.
"Integrationen blir svår på grund av segregationen", säger Hallex Berry i Norsborg.Foto: Jessica Gow/TT
"Det är fel att begränsa asylsökandes möjligheter", säger Fesshaye Ressom i Norsborg, som själv var ny i Sverige för 30 år sedan.
"Det är fel att begränsa asylsökandes möjligheter", säger Fesshaye Ressom i Norsborg, som själv var ny i Sverige för 30 år sedan.Foto: Jessica Gow/TT

Som asylsökande har du två val: Bli placerad på ett asylboende någonstans i landet. Eller ordna en bostad på egen hand.

Nära 21 000 av drygt 36 000 asylsökande i Sverige bor i eget boende med dagsersättning från Migrationsverket. Framför allt i storstadsregionerna, ofta i områden där det finns billiga bostäder.

Annons

Men den möjligheten försvinner nu på många håll. Nya regler gör det möjligt för 32 kommuner att undanta utsatta områden från lagen om eget boende (ebo). 25 av dem har tagit ett sådant beslut, varav Göteborg, Malmö, Botkyrka och åtta andra kommuner gått längre och undantagit hela kommunen.

Synd, tycker Fesshaye Ressom, bland vännerna i parken på Tors väg i Norsborg i Botkyrka kommun, söder om Stockholm.

– Asylsökande är redan kraftigt begränsade, det är inte bra att begränsa dem ännu mer.

1 200 asylsökande

I Botkyrka bor omkring 1 200 asylsökande i eget boende. Framför allt i Norsborg, Fittja och Alby, områden som klassas som särskilt utsatta av polisen. I en stor kommun som Malmö bor 1 290 asylsökande i ebo. I Göteborg 1 793.

– Jag tror att det är lättare att hitta bostad här. Som asylsökande har du knappast råd att bo i Danderyd, säger Fesshaye Ressom.

Även om ebo leder till problem som trångboddhet och segregation måste politikerna hitta andra sätt att få in flyktingar i samhället, tycker Ressom.

– Under de första åren är det viktigt att snabbt komma på benen. Senare finns såklart en risk att man fastnar och bara håller sig till sina landsmän.

Hallex Berry är på barnkalas på gården intill. Som medborgarinformatör träffar hon många asylsökande som har ordnat eget boende.

– Många vill till storstaden, här finns jobb och möjligheter. Jag tycker att man ska få välja, det är vad demokrati handlar om.

Svårt med integrationen

Frågan är komplex och det är svårt att ta ställning för eller emot, säger hon.

Annons

– Samtidigt händer inte allt i Stockholm. Integrationen blir svår på grund av segregationen. Jag förstår varför man vill begränsa det.

Själv växte hon upp i Strängnäs.

– Jag var den enda mörkhyade i skolan, du kan tänka dig hur det var. Men jag lärde mig ändå svenska och kom snabbt in i samhället. Är man tvungen att lära sig ett språk, då lär man sig det.

Safa Al-Kaabi är på väg hem från tunnelbanan i Norsborgs centrum. Hon säger att trångboddheten är ett problem.

– Det är många ungdomar som hänger ute. En del skapar problem och går helt fel väg.

"Bättre än asylboende"

Men att bo trångt kan ändå vara bättre än ett asylboende.

– Många mår psykiskt och fysiskt dåligt av att bo där. Jag tycker att man ska få bor var man vill.

Två stationer bort på tunnelbanans röda linje står Salwan Abdulla med sin dotter i Alby centrum. Han säger att det är rätt att begränsa ebo i områden där det redan bor många invandrare.

– Jag vill inte att alla ska bo i Botkyrka eller Södertälje. Det blir fel om man inte får bo med svenskar.

Problemet är bristen på bostäder, säger han. När Salwan Abdulla kom till Sverige från Irak flyttade han in hos sin bror i Hallonbergen nordväst om Stockholm.

Annons

– Han hjälpte mig och jag var hos honom i sex år. Jag jobbade och sparade pengar. Nu har jag köpt min egen lägenhet i Tumba.

Fakta: Här är kommunerna som begränsar ebo

32 kommuner omfattas av de nya reglerna som gör det möjligt att undanta områden från reglerna om eget boende, ebo.

Av dem har elva kommuner undantagit hela kommunen: Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Göteborg, Helsingborg, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Malmö, Perstorp och Åstorp.

14 kommuner har valt att anmäla vissa bostadsområden: Borlänge, Halmstad, Huddinge, Järfälla, Karlskrona, Norrköping, Nyköping, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Växjö och Örebro.

Sju kommuner har inte anmält några undantag: Borås, Jönköping, Gävle, Linköping, Motala, Sandviken och Västerås.

Reglerna börjar gälla från och med 1 juli.

Källa: Migrationsverket

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons