Annons

200 miljoner kronor ska få fler barn att läsa

Ett så kallat läspaket med fokus på skola, bibliotek och föräldrar. Det är medicinen mot att färre barn läser, enligt januaripartierna.
Politik • Publicerad 8 september 2020
Föräldrar ska med projektet "Bokstart" hjälpas att väcka sina barns intresse för läsning. Arkivbild.
Föräldrar ska med projektet "Bokstart" hjälpas att väcka sina barns intresse för läsning. Arkivbild.Foto: isabell Höjman/TT

Regeringen, C och L satsar 200 miljoner kronor årligen i höstbudgeten på att öka barn och ungas läsande, rapporterar Dagens Nyheter. Pengarna ska gå till att förskole- och lågstadielärare ska genomgå en särskild utbildning i hur man hjälper barn att tidigt knäcka läskoden. Biblioteken får stöd för att öka sin närvaro och sitt utbud och föräldrar ska hjälpas att väcka 1–3-åringars intresse för läsning.

Därutöver genomförs en utredning från den så kallade läsdelegationen 2018, där forskare och författare tog fram förslag för att ge barn lika förutsättningar till fullgod läsförmåga och ökad läslust.

Annons

– Vi ser många barn som växer upp med ett bristfälligt ordförråd, vilket gör att de får svårt i skolan och i vissa fall avslutar grundskolan utan behörighet till gymnasiet. En sexåring bör ha ett ordförråd på 10 000 ord, men tittar man på många barn i framför allt utsatta områden består deras ordförråd av endast 2 000 ord, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni till DN.

Höstbudgeten presenteras i sin helhet den 21 september.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons