Annons

Danmark stoppar utvisning av afghaner

Danmark stoppar tillfälligt tvångsutvisning av afghaner vars asylansökningar har fått avslag.
Tyskland tillåter i sin tur 2 500 afghaner som arbetat för tyska styrkor i Afghanistan att komma till Tyskland.
Europa • Publicerad 12 augusti 2021
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Arkivbild.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Arkivbild.Foto: Johanna Geron/Pool via AP/TT
Tysklands utrikesminister Heiko Maas under en presskonferens i Berlin i onsdags.
Tysklands utrikesminister Heiko Maas under en presskonferens i Berlin i onsdags.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Det danska beskedet på torsdagen innebär att tvångstransporter av afghaner som fått avslag stoppas till och med den 8 oktober, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Anledningen är det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan.

För närvarande väntar ett 40-tal asylsökande afghaner i Danmark på att skickas till sitt hemland.

Annons

Danmark evakuerar även lokalt anställda afghaner. Det rör sig om 45 personer som får uppehållstillstånd i Danmark i två år, efter en bred politisk uppgörelse.

Det handlar om personer som arbetar vid Danmarks ambassad i Afghanistan, samt personer som tidigare varit anställda vid ambassaden upp till två år tillbaka och som sökt hjälp från Danmark.

Även barn och partner till personerna omfattas av hjälpen. Evakueringen ska inledas snarast och genomföras gradvis.

Tyskland bjuder in

Tyskland meddelar att man har utfärdat inresetillstånd för 2 500 afghaner, säger utrikesminister Heiko Maas enligt tyska medier. Det handlar om personer som arbetat för Tyskland och de tyska styrkorna i Afghanistan, samt deras familjer.

Hittills har 1 500 av dem anlänt till Tyskland, uppger Maas.

Tidigare har de lokalanställda afghaner som vill söka skydd i Tyskland när talibanerna nu rycker fram allt snabbare varit tvungna att ansöka om visum i Afghanistan. Nu ska de i stället kunna genomgå visumprocessen på plats i Tyskland, skriver Der Spiegel.

Riskerar bli måltavlor

Afghaner som arbetat som exempelvis tolkar för länder som deltagit i den internationella militärinsats i Afghanistan som nu avslutas riskerar att bli måltavlor för talibanerna, som betraktar dem som "förrädare".

Tyskland har även beslutat att tillfälligt sluta skicka tillbaka afghanska migranter till hemlandet. Stoppet gäller i nuläget till den 31 augusti. Även Schweiz upphör, med hänvisning till det försämrade säkerhetsläget, med utvisningar av afghaner vars asylansökningar fått avslag.

Frankrike å sin sida slutade redan i juli att skicka tillbaka afghanska migranter som fått nej på sina asylsökningar på grund av den förvärrade säkerhetssituationen, meddelar landets regering.

Det svenska Migrationsverket införde ett så kallat verkställighetsstopp för Afghanistan den 16 juli.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons