Annons

17 hemmahörande i Sverige dog i kraschen

Sjutton personer hemmahörande i Sverige fanns bland de passagerare som omkom i flygkraschen i Iran.
Av dem hade sju personer svenskt medborgarskap. Tio var folkbokförda i Sverige, meddelar utrikesdepartementet.
Sverige • Publicerad 10 januari 2020
Bråte efter flygkraschen utanför Irans huvudstad Teheran i onsdags.
Bråte efter flygkraschen utanför Irans huvudstad Teheran i onsdags.Foto: Mohammad Nasiri/AP/TT

"De var alla någons barn, klasskompis, vän eller kollega. Mina tankar är med de anhöriga. Vi kräver att händelsen utreds skyndsamt, opartiskt och transparent. Sverige är berett att bistå i arbetet", skriver utrikesminister Ann Linde på Twitter.

Dödssiffran kan komma att stiga enligt Anna Lundbladh, presskommunikatör på UD.

Annons

– Det här är siffrorna vi kan bekräfta nu, men sedan kan vi inte utesluta någonting.

Lundbladh kan inte specificera varifrån i Sverige de 17 personerna kom.

– Vi arbetar fortsatt med att fastställa antalet omkomna svenskar och deras identiteter och det görs i samverkan med polisens id-kommission.

Tidsödande identifiering

Polisen uppger att arbetet med identifieringen kräver stor noggrannhet och är tidsödande.

"Vi har i nuläget ingen prognos över hur länge arbetet kan pågå", säger Manne Jönsson, chef för polisens så kallade DVI-grupp som arbetar med att identifiera svenskar vid katastrofer, enligt ett pressmeddelande.

Samverkan sker enligt Jönsson också med iranska och ukrainska myndigheter.

Bland de omkomna svenskarna finns en barnfamilj på fyra personer bosatt i Österåker norr om Stockholm, två män i 20-årsåldern från Jönköpingstrakten och en 18-årig man från Orust. Samtliga dessa omkomna har bekräftats av kommun eller skola.

18-årige Salem Heidari, boende i Älvsjö i södra Stockholm, förlorade sin 20-årige vän i kraschen. Vännen var i Iran för att berätta för sin familj att han träffat en tjej i Sverige som han tyckte om. Heidari följer nyhetsbevakningen noga och säger att han tvivlar på förklaringen om ett tekniskt fel, som Iran påstår.

– Jag tror att det kan ha varit en raket, jag tror inte det var fel på flygplanet. Jag har sett bilderna på flygplanet som brinner och som slår ner.

Han beskriver sin vän som en storebror, snäll och omtänksam mot alla, och motiverad att studera för att ta sig vidare i livet.

Annons

– Jag vill veta vad som hände med min kompis, säger Salem Heidari.

Orsaken oklar

Det är fortfarande oklart vad som orsakade kraschen, där totalt 176 människor miste livet. Enligt Kanadas premiärminister Justin Trudeau tyder mycket på att Iran skjutit ned planet med en luftvärnsrobot. Påståendet bygger enligt Trudeau på bland annat egna underrättelser.

Chefen för Irans luftfartsmyndighet har avfärdat uttalandet.

– En sak kan vi säga med säkerhet, och det är att flygplanet inte träffades av en robot, säger Ali Abedzadeh enligt nyhetsbyrån AFP.

Ukraina har hittills reagerat avvaktande på uppgifterna om att planet kan ha skjutits ned.

"Den versionen kan inte avfärdas, men den måste först bekräftas", skriver president Volodymyr Zelenskyj på Facebook. I tidigare uttalanden har han avrått från spekulationer om tänkbara orsaker till kraschen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons