Annons

17-åring döms för mord – brände ner hus

En 17-årig pojke döms av Eksjö tingsrätt för mord och mordbrand.
Han ingick i ett gäng ungdomar som trakasserade en äldre kvinna och till slut satte eld på hennes hus.
Brott • Publicerad 9 juli 2021
En 17-årig pojke döms av Eksjö tingsrätt för mord och mordbrand. Han har erkänt att han tände på ett hus utanför Nässjö där en kvinna omkom. Arkivbild.
En 17-årig pojke döms av Eksjö tingsrätt för mord och mordbrand. Han har erkänt att han tände på ett hus utanför Nässjö där en kvinna omkom. Arkivbild.Foto: Jonas Dagson/TT

Han döms till fyra års sluten ungdomsvård, vilket motsvarar maxstraffet för sluten ungdomsvård.

– För en vuxen skulle det här inneburit livstids fängelse. Så allvarliga är de här gärningarna, säger åklagare Heléne Thomasson till TT.

Hårt straff

Annons

Men pojkens försvarare tycker att straffet är hårt med tanke på att pojken var 16 år när det hände.

– Jag tycker att längden på den slutna ungdomsvården är väl tilltagen med tanke på hans personliga problem, säger advokat Hans-Christian Renström.

17-åringen har genomgått en större rättspsykiatrisk undersökning men enligt Rättsmedicinalverkets utlåtande kan han inte anses lida av en allvarlig psykisk störning. Men det handlar om ett juridisk övervägande och ska inte ses som en medicinsk bedömning.

Pojken och hans försvarare har ännu inte tagit ställning till om det tänker överklaga domen till hovrätten.

De två andra ungdomarna döms för ofredande och brott mot lagen om skydd mot olyckor. Straffet blir ungdomsvård och ungdomstjänst.

Brändes ner

De tre ungdomarna var alla inblandade när ett hus utanför Nässjö brändes ner och en kvinna i 70-årsåldern omkom i början av februari i år.

De tre träffade kvinnan på en buss och följde sedan efter henne och trakasserade henne med snöbollar, spottloskor och tillmälen hela vägen fram till hennes hus.

Senare under eftermiddagen kom de tre tillsammans med ytterligare en flicka, som var under 15 år, tillbaka till huset. Hon kan inte åtalas på grund av sin ålder. Den nu 17-åriga pojken och den yngre flickan tog sig in i huset.

"Jag vet inte"

17-åringen har medgett att det var han som startade branden inne i huset. Men på frågan varför han gjorde det har han ingen svar. "Jag vet inte", säger han under rättegången.

Det är ett svar som upprepas av alla inblandade när de får frågan om varför det gjorde vad det gjorde den där dagen. Den äldre flickan lägger till: "Kanske hade vi tråkigt".

Förutom sluten ungdomsvård döms 17-åringen att betala sammanlagt nästan 200 000 kronor i skadestånd till tre målsägare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons