Annons

11: Kate Winslet

Kate Winslet. Född i Reading, Storbritannien, 1975
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2009
Foto: Matt Sayles

Båda föräldrarna var skådespelare och morföräldrarna drev en teater i Reading. Det var med andra ord bäddat för unga fröken Winslet, som debuterade i en reklamfilm för flingor som elvaåring och började ta dramalektioner i samma veva.

Ett första genombrott fick hon som en av de besatta flickorna i Peter Jacksons Svarta änglar 1994. Året därpå slog hon ut över hundra andra sökande och fick chansen att spela mot bland andra Emma Thompson i Ang Lee's Förnuft och känsla. Succé och den första Oscarsnomineringen.

Annons

Superstjärna blev Kate Winslet i och med rollen som den unga passionerade överklassdamen i Titanic (1997). Efter uppståndelsen runt detta gigantiska filmprojekt drog hon sig tillbaka till blygsammare independent-uppdrag. Det sägs att Kate Winslet bland annat sade nej till huvudrollen i Shakespeare in Love, den som gick till Gwyneth Paltrow.

Efter ett längre uppehåll för att ägna tid åt familjen kom tillbaka häromåret bättre än någonsin.

Tre bästa roller:

Clementine i Michel Gondrys Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

April Wheeler i maken Sam Mendes Revolutnary Road (2008)

Hanna i Stephen Daldry's The Reader (2008)

Mikael Hagner
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons