Annons

100 procent envishet på serietecknarskolan

För vissa är det allt vad den dagliga tidningsläsningen går ut på, för andra ses det som oseriöst dravel. Serier är något de allra flesta växer upp med. Lika lite som man bör sluta läsa serietidningar bara för att man skaffar sig fler år på nacken, bör en rekorderlig toalett aldrig vara utan dem. Alla kan vi läsa serier, men hur blir man egentligen serietecknare? På Kvarnbys Folkhögskola kan man närma sig svaret.
Nyheter • Publicerad 3 december 2003
Åsa Ekström går serietecknarutbildningen på Kvarnby folkhögskola i Malmö. Text: Josefin Åkesson Foto: Linda RydhFoto: 

Serieskolan. På Kvarnby folkhögskola i Malmö finns nämligen den ena av landets två utbildningsplattformer för serieskapande. Kvarnbys utbildning går kort och gott under beteckningen serietecknarkurs.

- Vi ska lära oss att rita serier, lära oss om branschen och förhoppningsvis få ett jobb inom den och ha väldigt roligt, berättar Åsa Ekström som 19 år gammal och sedan i höstas är en av eleverna som deltar i årets kurs.

Annons

- Nu har vi varit i skolan i tre månader och det är tre olika lärare som undervisar oss under olika dagar. Alla tre lärarna är själva mitt uppe i sina karriärer som serietecknare, förklarar Åsa.

Berättarteknik varvas med teckningsövningar och det mesta arbetet sker med papper och penna.

- Vi har gjort jättemycket, hittills har vi gått igenom tuschteckning, manga och stripserier. Vi gör egna fanzines också, där alla får rita serier på tre sidor var. Vi gör tre nummer under året med olika teman och nu håller vi på med temat skräck, berättar hon.

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord, varvid serier där de två elementen kompletterar varandra borde kunna säga desto mer. Åsa tycker att det är det som gör serier så viktiga;

- Serier är ett sådant unikt sätt att kombinera text och bild och det är ett viktigt sätt att kommunicera på, vilket jag tror att samhället börjar upptäcka nu. Jag tror att man kan lära mycket av serier, men det tror jag inte riktigt att alla inser, förklarar hon och syftar till dem som verkar begränsa seriernas varande till humoristisk oseriositet.

- Jag tycker att budskapet är det viktiga i en serie. Det finns alla möjliga serier, serier som är roliga, djupa och samhällskritiska men det måste finnas ett bra budskap, en bra story. Det är det som är det svåra för serietecknaren, att göra ett budskap som håller, förklarar Åsa.

Att slå sig fram som serietecknare kräver en hel del. Och vill man börja sin bana på Kvarnbys serietecknarkurs har man många att slåss emot.

- Lärarna säger att det är svårt att komma in. De har sagt att det var flera hundra som sökte, och nu är vi 21 som är här, berättar Åsa som har många års serietecknande bakom sig.

Att kunna rita bra hör inte till den viktigaste talangen om man ska lyckas, enligt Åsa spelar det ingen roll hur bra man är på att rita om man inte satsar stenhårt.

- Det gäller att vara otroligt envis. Det är inte de som är bäst på att teckna som kommer att bli serietecknare, utan det blir de som verkligen ger sig fan på det.

Annons

- Det handlar om 100 procent envishet, man får inte ge upp utan det gäller att försöka om och om igen på olika ställen. Sedan är det även bra att ha kontakter.

För att klara av att stå på sig och att vända motgångar till framgångar gäller det att man har det självförtroende som krävs. Att man tror på sin grej helt enkelt. Själv tror Åsa tror att hon kommer att lyckas.

- Ja, det tror och hoppas jag på. Det här är någonting jag verkligen, verkligen vill göra, menar hon och berättar att hon redan har kommit en bit på vägen;

- Mina serier kommer att publiceras i Sydsvenskan under en vecka i december genom ett samarbete som skolan har med Sydsvenskan. Det var tre i klassen som blev utvalda och vi får då publicera sex strippar var.

Det finns lika många olika tecknarstilar som det finns serietecknare, men något färre är de genrer som serierna rör sig inom. Åsa tror inte att valet av genre spelar någon roll. Själv tecknar hon manga, en tecknarform som har sitt ursprung i Japan men som på senaste tiden även har fått gehör i Sverige.

- Tecknarstilen är det mest fascinerande med manga. Den har ett helt annat tempo som berättas mycket långsammare i långa serier samtidigt som det är ett högt tempo i historien. Det är mycket grafiskt med många vinklar och så det klassiska som vi ser här i väst med stora ögon, förklarar hon och fortsätter;

- I Japan är 40 procent av allt som trycks serier, där finns det serier som passar alla.

- Det är väldigt kul att manga har börjat spridas och verka i Sverige.

För att lyckas knipa en av kursens begränsade platser krävs det att de arbetsprover man skickar in står sig i konkurrensen.

- Det är väldigt olika beroende på vilken stil man har men ett tips är att skicka många olika stilar. Att man visar att man är bred, och några i färg och några i svartvitt.

Annons

Och om man är intresserad är utbildningen något som Åsa rekommenderar.

- Jag lär mig så otroligt mycket och det som hjälper oss mest är att man hjälper och inspirerar varandra. Vi är 21 stycken som vill samma sak och det gör att man verkligen tar tag i sitt tecknande, förklarar hon.

Och visst är det så, att vill man så kan man och för att kunna det man vill krävs det peppande inspiration.

Åsa listar sina tre favoriter:

1. Bill Watsons (Kalle och Hobbe) - Han är ett geni både berättarmässigt och när det gäller hans tecknarstil.

2. You Watase (Mangatecknare) - Hon finns inte i Sverige men har gjort serier som Fushigi Yugi.

3. Rumiko Takahashi (Ramma) - Ramma gavs helt nyligen ut i pocketformat av Egmont här i Sverige.

Fakta | Serietecknarlinjen Kvarnby Folkhögskola

Var ligger skolan? Malmö. Det finns även en högskoletecknarskola i Hofors med en tvåårig utbildning.

Intagningsantal: 22 elever per läsår.

Annons

Längd på utbildningen: Grundutbildningen är på ett år men sedan 2002 finns det även en årslång påbyggnadskurs.

Förkunskaper som krävs: Allmän behörighet samt arbetsprover.

Intyg eller betyg: Det är en merit att ha gått på skolan, de flesta går rakt ut i branschen efter avslutad kurs.

Åsa betygsätter skolan:

- Den får 4,5 poäng. Det är en sådan himla rolig och lärorik utbildning om man är intresserad och lärarna är jättebra. Anledningen till att jag inte ger den en femma är för att det är ganska så stressigt.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons