Annons

100 miljoner hamnade fel: Får behålla pengarna

De danska hushåll som av misstag fått över 9 000 kronor i "värmecheck" får behålla pengarna. Det kan handla om totalt nästan 100 miljoner kronor, meddelar Energistyrelsen i Köpenhamn.
Danmark • Publicerad 2 februari 2023
Behåll pengarna, hälsar energiminister Lars Aagaard, här stående mellan ministerkollegorna Mette Kierkgaard och Lars Løkke Rasmussen på en bild från december.
Behåll pengarna, hälsar energiminister Lars Aagaard, här stående mellan ministerkollegorna Mette Kierkgaard och Lars Løkke Rasmussen på en bild från december.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/TT

Det var i augusti som Danmarks regering lade sammanlagt 2,5 miljarder danska kronor på att försöka hjälpa folket i energipriskrisen. 411 000 hushåll fick 6 000 danska kronor (över 9 000 svenska kronor) vardera utbetalt.

Men frågan var omstridd, så dåvarande energiminister Dan Jørgensen (S) bad Energistyrelsen utreda så att bidragen hamnat rätt. Och nu står det klart att ungefär 10 600 hushåll fick pengar på felaktiga grunder.

Annons

Urvalet gjordes baserat på register som var bristfälligt uppdaterade. Exempelvis beräknades vissa hushåll ha höga kostnader på grund av gamla, ineffektiva värmesystem, trots att husen sedan länge moderniserats vid renoveringar.

Den nye energiministern Lars Aagaard (M) tröstar sig med att det allra mesta av pengarna hamnade rätt.

"Utredningen visar att värmechecken i mycket hög grad nådde fram till de hem man ville hjälpa", säger han i en kommuniké enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Han betonar att det är "viktigt att lära" av sina misstag, men att så som lagen utformades går det inte att kräva tillbaka pengarna. Eller som Energistyrelsen konstaterar: "Rätten till värmecheck utgår från datakällorna, inte från faktiska förhållanden. Därför handlar det inte om felutbetalningar i lagens mening".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons