Annons

100-åring dog efter smitta i hemtjänsten

En 100-årig kvinna i Göteborg avled med covid-19 efter att ha fått besök av smittad hemtjänstpersonal.
Men enligt de nationella riktlinjerna gjorde hemtjänsten inget fel.
Coronaviruset • Publicerad 11 juni 2021
En 100-årig kvinna avled efter att ha fått besök av smittad hemtjänstpersonal. Smittspårning pågick inom hemtjänsten, men det hade 100-åringens anhöriga inte veta. Arkivbild.
En 100-årig kvinna avled efter att ha fått besök av smittad hemtjänstpersonal. Smittspårning pågick inom hemtjänsten, men det hade 100-åringens anhöriga inte veta. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

En anställd inom hemtjänsten i det aktuella området konstaterades ha covid-19 i början av mars.

Efter det togs prover på all personal inom enheten. De som var symtomfria fortsatte dock att arbeta som vanligt, helt enligt de nationella riktlinjerna.

Annons

Men under ett besök hos den 100-åriga kvinnan fick en anställd i hemtjänsten ett sms om att hen hade covid-19. Efter det krävde kvinnans söner att deras mor skulle testas.

Sedan kom beskedet att även 100-åringen hade covid-19, trots att hon fått sin första spruta med vaccin. Kvinnan blev sämre och togs in på sjukhus, men avled.

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, anser inte att hemtjänsten gjorde fel.

– Det är en riskbedömning där slutsatsen är att man inte kan stänga ner hela verksamheter under smittspårning i en grupp. Då skulle ingen vårdtagare få någon vård alls, säger Nolskog till GP.

Kvinnans söner tycker dock att de, som anhöriga, borde informerats om att det förekommit covid-19 inom hemtjänsten och att smittspårning pågick. Då hade de kunnat ta över och sköta mamman själva under en tid.

Sönerna, som är i 70-årsåldern, planerar att göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons