Annons

Växande problem med nedskräpning

Allt oftare skräpas det ner vid flera av återvinningsstationerna i Nybro. Det här är ett växande problem, menar Magnus Sjögren, miljöinspektör på Nybro kommun.
Nybro • Publicerad 10 maj 2019
Så här kan det allt som oftast se ut vid återvinningsstioner i Nybro - nedskräpning utanför insamlingscontainrar.
Så här kan det allt som oftast se ut vid återvinningsstioner i Nybro - nedskräpning utanför insamlingscontainrar.Foto: Nybro kommun

Avlagda kläder som ligger slängda på marken nedanför containrarna - likaså plastförpackningar, tidningar och även inredningar.

I stort sett varje vecka får kommunen och företaget Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, påstötningar om återvinningsstationer som är nedskräpade. Det har vid flera tillfällen gällt stationen vid parkeringsplatsen nära Pingstkyrkan, på Hanemålavägen vid Netto, Bangatan vid ICA och Kvarneslättsgatan utanför hembygdsgården.

Annons

– Min upplevelse är att detta är ett problem, och att det ökat under det senaste året. Det har blivit skräpigare, helt enkelt. För vår del är det en ständig kamp att hålla ögonen på detta, och jag önskar att det fanns en väg att komma tillrätta med detta. Det vore inte fel om vi kunde lagföra fler för nedskräpningsbrott. Brottet nedskräpning kan ge tusentals kronor i böter, säger Magnus Sjögren.

I Nybro kommun finns 13 återvinningsstationer med uppställda containrar och boxar för insamling av glas, plast, metall, förpackningar, tidningar, kläder och batterier. FTI ansvarar för tömning och städning kring containrarna, men det finns också andra aktörer som bär på ansvar. El-kretsen har batteriinsamlingen; andra organisationer ansvarar för insamlande av kläder.

Varje vecka måste det städas vid en eller flera återvinningsstationer i Nybro.
Varje vecka måste det städas vid en eller flera återvinningsstationer i Nybro.

– FTI, tycker jag, sköter sitt uppdrag, de har ett städschema för en, två eller till och med tre städningar i veckan beroende på vilken station det handlar om. Däremot finns det vissa tveksamheter kring en del av klädinsamlingen. Det krävs tillstånd från kommunen att ha en klädlåda uppsatt, och det är det inte alla som har. Exempelvis saknar Svensk Textilåtervinning AB tillstånd för att sätta upp insamlingskärl för kläder. Deras lådor är dessutom ganska lätta att bryta upp - och det är nästan omöjligt att få kontakt med företaget. Jag har försökt, säger han.

Hur kan nedskräpningen förhindras?

– Jag tror det är svårt. Kameraövervakning kan uppfattas som integritetskränkande; det krävs dessutom tillstånd för kameror från länsstyrelsen. Möjligen skulle man kunna ha en slags spaning på plats, men det är tidskrävande. Jag skulle dock gärna se ett fall som leder till åtalsanmälan. Nedskräpning är ett problem, och det är inget litet problem, säger han.

Jan StenqvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons