Annons

Vägbom skapar konflikt i by utanför Alsjöholm

En vägboms vara eller inte vara har varit en het fråga i en liten by utanför Alsjöholm. Sommargästerna vill skydda sig mot tjuvar. Men en släkt sade nej.
Nybro • Publicerad 9 december 2003
Avspärrade vägar är ett sätt att hålla inbrottstjuven borta. Men också ambulansen om det vill sig illa. Frågan om en vägbom har väckt starka känslor i en by utanför Alsjöholm. FOTO: EMMA ARENIUS
Avspärrade vägar är ett sätt att hålla inbrottstjuven borta. Men också ambulansen om det vill sig illa. Frågan om en vägbom har väckt starka känslor i en by utanför Alsjöholm. FOTO: EMMA ARENIUSFoto: 

Byn består huvudsakligen av torp som ägs av utländska sommarturister. Läget i skogen gör den utsatt för inbrottstjuvar men har förskonats från intrång under en tid. Röster har dock höjts för att stänga av skogsvägen med en bom för att ytterligare gardera sig vintertid. Men det finns komplikationer.

- Vi är där efter den förste oktober och om där blir en bom kan inte ambulansen komma fram om något skulle hända, säger Jan Johansson.

Annons

De flesta ville spärra vägen

Han och bröderna är uppväxta i ett av torpen och är alla delägare. Jan Johansson och hans fru är till åren kommna och vill känna tryggheten av att snabbt kunna får hjälp av sjukvårdspersonal i fall hälsan skulle svikta. Förståelsen för detta var begränsad bland de övriga lagfartsägarna och när vägsamfälligheten hade möte angående bommen i förra veckan ville de flesta spärra av vägen. Jan Johansson var förberedd och hade kontaktat Vägverk, ambulans och räddningstjänst för att höra sig för om deras synpunkter. Han fick veta att det räckte med en enda som var emot för att samfälligheten skulle få backa.

Bommen längre bort

I stället beslutades att en bom ska sättas upp längre bort på bygatan.

- Det bryr jag mig inte om. Men vi ska inte bli instängda. Vi är 26 barn och barnbarn som använder stugan och vi ska kunna åka ned utan att fråga någon om lov. Det gick vägen, säger Jan Johansson.

Intressekonflikten mellan att skydda sig mot inbrottstjuvar och att hamna i ett läge där kanske ambulans, brandbil och polis inte kommer fram där de behövs betraktas på lite olika vis bland utryckningskårerna.

- Vi måste kunna komma

igenom och att det finns en garanti för att vägbommen går att öppna. Ansvaret för att vi kommer fram ligger på dem som sätter upp bommen. Vi ser helst att det inte finns några bommar, säger Kjell-Åke Svensson, räddningschef i Nybro kommun.

Närpolischef Björn Brandström anser att det måste finnas en dygnetrunttillgänglig kontaktperson för att det ska vara en bra idé med avspärrningar.

- Det är inte så vanligt och vi har inget emot att det sätts upp bommar. Men det är olika intressen som kolliderar.

Barometern-OT har förgäves sökt en av representanterna i vägföreningen som är för vägbommen.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons