Annons
I var och en av de 36 äldrelägenheterna i ombyggda Almen ska det finnas tvättmaskin och torktumlare.
Nybro • Publicerad 2 december 2003

Priset per kvadratmeter blir tusenlappar mer än snittpriset för nybyggnad av flerfamiljshus i länet.

På måndagen stod det klart att byggstarten för om- och tillbyggnaden av Almen, före detta Svartegöls dagcenter, blir av till våren. Kommunen går i borgen för de 23 miljoner kronor som Nybro bostads AB fått låna för att kunna köpa och bygga om fastigheten. Fastigheten köptes av landstinget för ett antal år sedan för sex miljoner. Till detta behöver bostadsbolaget ytterligare 17 miljoner för att bygga om och bygga till när byggnaden ska bli till lägenheter för äldre inklusive dementa. Det i kombination med att varje lägenhet ska ha ett stort badrum och utrustas med pentry, tvättmaskin och torktumlare gör att priset per kvadratmeter lägenhetsyta uppskattas till hela 18 370 kronor.

Annons

"Billigare att bygga om"

Genomsnittspriset för en nybyggd lägenhet i Kalmar län för flerfamiljshus ligger på 13 170 kronor och för gruppbyggda småhus 14 869 kronor enligt Statistiska centralbyråns statistik för 2002.

Nbab:s vd Stefan Henrixsson förklarar varför det kostar så mycket att bygga om i Nybro.

- Det blir billigare att bygga om, mellan 5 000 och 6 000 kronor billigare än att bygga nytt. Men det kostar också att riva väggar. Att det blir dyrt här beror på att det ska bli så många små lägenheter med tvättmaskin och torktumlare i varje och att där ska finnas stora våtutrymmen. Vi har inte fått in anbuden än så vi vet inte vad det kommer att kosta på öret, säger Stefan

Henrixson.

Skillnaden från ett vanligt flerfamiljshus är framför allt att där också finns stora lägenheter med endast ett badrum och snittpriset blir lägre.

"Vi ska bara hyra!

Räknas de allmänna utrymmena korridorer, personalutrymmen, förråd, in på Almens totalarea sänks snittpriset per kvadratmeter drastiskt och landar på 11 175 kronor.

Huruvida det kunde blivit billigare och bättre att bygga nytt har dryftats endast ytligt i omsorgsnämnden trots att man blir hyresgäst.

- Det ligger utanför omsorgsnämndens område. Vi ska bara hyra. Det är Nbab och tekniska nämnden som har förhandlat. Men ombyggnadskonstnaderna ska täckas in i hyrorna, säger Stefan Lagesson (kd), omsorgsledamot.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons