Annons

Stort intresse för väldiga snurror

Många ville hänga med på studiebesök till vindkraftsparken i Stengårdsholma utanför Orrefors på söndagseftermiddagen.
Nybro • Publicerad 31 oktober 2011
Birgit Endom och sonen Alvin Endom kollar in vindkraftsparken i Stengårdsholma, med några av de högsta verken i Sverige.Foto: Pia Olofsson

Regionförbundet bjöd på bussresa från Nybro och de som inte fick rum i bussen fick ta sig ut i skogen med egen bil.

– Vi ser vindkraftverken från Svartbäcksmålabacken. Nu ville vi hit för att höra hur mycket de bullrar, säger Sven Veldin.

Annons

Han har sökt sig till Stengårdsholma tillsammans med Ullabritt Vedin, Rikard Svensson och Barbro Svensson som också bor i Hanemåla. Birgit Endom har kommit från Kalmar för att se om vindkraftverken passar in i skogslandskapet.

– Jag arbetar med landskapsbildsanalyser av vindkraft. Jag bedömer om vindkraftverken passar in i landskapet. De här är några av de största som finns i Sverige och jag ville se hur de passar in här, säger hon.

Eon vinds projektledare Per Brännström inledde med en presentation av projektet som inleddes 2006. Det blåser bra på platsen och Eon tecknade avtal med markägaren Sveaskog. Efter samråd med kommun och grannar fick projektet miljötillstånd och för ett snart ett år sedan satte bygget igång så smått. I somras reste man själva vindsnurrorna.

– Det är den största vindkraftsparken med så här höga vindkraftverk i Sverige. Parken ska producera hushållsel till 11 000 hushåll, eller hela Nybro när den kommit igång. Vi får se om våra beräkningar stämmer om ett år eller två. I september och oktober har det i alla fall blåst bra, säger Per Brännström som var med och invigde vindkraftsparken i september då vindkraftselen släpptes på nätet.

Pia Olofsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons