Annons

"Slarvig analys av Kungshall"

Hyresgästföreningen dömer ut delar av kommunens översiktsplan. Analysen av Kungshall anses vara slarvigt och fördomsfullt utförd
Nybro • Publicerad 16 juni 2003
Den här delen av Kungshall behöver förskönas enligt översiktsplanen. Hans Dahlström, HGF, undrar varför.foto: OLA PILHEM
Den här delen av Kungshall behöver förskönas enligt översiktsplanen. Hans Dahlström, HGF, undrar varför.foto: OLA PILHEMFoto: 

"Kungshallsområdet kännetecknas av låg servicenivå, en utarmad stadsmiljö och segregationsproblem." Så står det att läsa i samrådsförslaget till Fördjupad översiktsplan för Nybro stad 2003, som samhällsbygnadskontoret tagit fram. Den digra luntan ska vara vägledande för bland annat den framtida bostadsplaneringen i tätorten.

- Vi uppfattar det som kritik både mot området och mot dem som bor i området, säger hyresgästföreningens representant Hans Dahlström.

Annons

I ett fyra sidor långt uttalande bemöter styrelsen för Nybro-Emmaboda hyresgästförening, HGF, de påståenden som görs i översiktsplanen. Speciellt de påståenden som görs om segregationsproblem får stark kritik.

"Att vara fattig eller vara född i ett annat land, innebär inte med automatik att man utgör ett problem för de omkringboende", står det i uttalandet.

"Baserad på fördomar"

Enligt uppgift ska samhällsbyggnadskontoret ha konsulterat individ- och familjekontoret för att få en uppfattning om det finns sociala problem i området.

- Det är ofrånkomligt när man tittar på ett stort bostadsområde att det finns individer som har problem med polisen eller socialen. Det innebär inte att området har problem.

- Vi undrar varför exempelvis inte HGF eller Nbab anlitas som remissinstans när man gör en sådan här utredning, säger Hans Dahlström.

Han misstänker att synen på Kungshall är baserad på fördomar som kanske hade en viss sanningshalt för tjugo år sedan men inte i dag. Mycket arbete och pengar har lagts ned på att förbättra området. Utlåtandena i översiktsplanen skulle se annorlunda ut om de som bor i området tillfrågats.

- Vi är väldigt förvånade och jag blir tveksam till resten av översiktsplanen om den är lika slarvigt utförd.

Ola Pilhem
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons