Annons

Skyddsjakt på kanin i Nybro

I kommunen sker sällan skyddsjakt på kanin, men nyligen sköts kaniner i Nybro.
Nybro • Publicerad 10 juni 2019
Kanin, vildkanin, kaninunge.
Kanin, vildkanin, kaninunge.

I samband med markarbeten vid en tomt i Nybro råkade man gräva upp ett kaninbo med ungar.

– I det här fallet gjordes bedömningen att boet inte gick att flytta. I år är endast det här ärendet som lett till att någon kanin skjutits, berättar Olof Persson, kontaktperson gällande skyddsjakt på Nybro kommun.

Annons

Men det är sällan kommunjägarna bedriver skyddsjakt på kanin.

– Det skjuts som mest några stycken per år. Ofta leder anmälningarna om skyddsjakt inte till att någon djur kan fällas då det ofta är inom väldigt tätbebyggda områden.

Under 2018 fick kommunen in tre ärenden och hittills i år två ärenden. Ett av ärendena 2018 och 2019 rör samma fastighet.

– Jakten utförs bara i de fall där kaninerna uppenbart utgör en olägenhet för de boende, det vill säga bor inne på tomten, ofta under hus eller i rabatter.

Hur går jakten till?

– Skyddsjägare blir kallad till platsen där kaninerna har byggt bo inne på en tomt. De skjuts sedan utanför tomtmarken om det är möjligt, berättar Olof Persson.

Anna BorgSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons