Annons

Sköterska för äldre riskerar försvinna

Verksamheten med äldresjuksköterska i primärvården vid Nybro Hälsocentral riskerar att dras in.
Nybro • Publicerad 15 mars 2012

”Är du beredd att medverka till att öppna för en justering av regelverket, för att möjliggöra en fortsättning av äldresjuksköterskans verksamhet?”

”Kan du i?dag ge besked om du kommer att stödja ett initiativ om att vidareutveckla och sprida modellen från Nybro till resten av länet?”

Annons

Nybro hälsocentral inrättade för ett drygt år sedan en tjänst som äldresjuksköterska, som har fungerat som en samordnare och första kontakt med många äldre. Hennes arbete har varit mycket uppskattat, både av patienter och anhöriga och från sjukvårdens sida, enligt Kristdemokraterna.

På hälsocentralen i Nybro har man skapat en modell som säkerställer en kvalitativt god vård för de äldre samtidigt som distriktsläkarens vardagsarbete underlättas. En sjuksköterska med lång erfarenhet av äldresjukvård fick rollen av samordnare mellan patient, anhörig och läkare. Hon har även samordningsansvaret mot andra aktörer inom vård och omsorg.

Arbetet startade för ett drygt år sedan i februari 2011, och omkring 200 äldre personer träffade äldresjuksköterskan under året, ungefär 300 hembesök gjordes och deras trygghet ökade. Funktionen uppges vara unik i Sverige och många har kommit för att lära från andra delar av landet. Man fick också göra en uppmärksammad presentation vid distriktsläkardagarna i Stockholm.

Tjänsten har finansierats dels genom att man minskat på andra sjukskötersketjänster, dels genom att man fått intäkter genom de hembesök som har gjorts.

Landstinget centralt har gjort tolkningen att man inte har rätt till den ersättningen, vilket i så fall rycker bort en viktig del av finansieringen. Det äventyrar en fortsättning av äldresjuksköterskans verksamhet.

”Som kristdemokratiskt landstingsråd, med ansvar för primärvården och med hjärta för länets äldre, anser jag att ett sådant här framgångsrikt initiativ ska stödjas och inte motarbetas. I?stället borde det tas tillvara och spridas till andra delar av länet”, tycker Gudrun Brunegård.

Interpellationen behandlas vid landstingsfullmäktige den 21 mars i Oskarshamn.

Jörgen Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons