Annons

Skolan topp tre i riket

Nybro är landets tredje bästa skolkommun, enligt Lärarförbundets rankning. Fyra steg uppåt sedan 2013.
– En fördel när konkurrensen om lärarna ökar.
Nybro • Publicerad 3 september 2014
?Det visste vi redan? sa en av eleverna i klass 8D på Paradisskolan efter att Nybro utsetts till landets tredje bästa skolkommun av Lärarförbundet, där NO-läraren Fredrik Blad (till höger) är lokal ordförande. Foto: Pia Olofsson
?Det visste vi redan? sa en av eleverna i klass 8D på Paradisskolan efter att Nybro utsetts till landets tredje bästa skolkommun av Lärarförbundet, där NO-läraren Fredrik Blad (till höger) är lokal ordförande. Foto: Pia OlofssonFoto: Pia Olofsson

Det anser både ansvarig skolpolitiker Börje Slättman (S) och Lärarförbundets ordförande i Nybro Fredrik Blad efter beskedet.

– För att vi ska behålla placeringen är det viktigt att vi satsar på att behålla bra lärare och rekrytera. För att locka de bästa måste vi jobba mer med lön och arbetsmiljö, säger Fredrik Blad.

Annons

Stora pensionsavgångar väntar och lärare flyttar på sig.

– Många av de lärare vi har blivit av med har blivit handplockade till andra kommuner, som lockar med högre lön.

Nybro hamnar i topp vad det gäller lärartäthet. Dessutom är placeringen hög vad det gäller behöriga lärare och hur samarbetet fungerar mellan lärarfack och kommunledning, faktorer som viktas dubbelt av Lärarförbundet.

Färre sjukskrivna lärare är en annan orsak till att kommunen nu klättrar i rankningen.

Men även elevernas resultat spelar in, många Nybroelever går snabbt vidare till gymnasiet.

– Vi har duktiga ungdomar i Nybro kommun, tar vi hänsyn till salsavärdet där ­sociala faktorer spelar in är vi fantastiskt duktiga, säger Fredrik Blad.

Även politikerna gladdes över beskedet. Jimmy Loord (KD) påminde att bronsplatsen var personalens förtjänst. Peter Lilja (M) höll med och menar att ökat fokus på mål och resultat ­ligger bakom klättringen.

Kommunalrådet Mikael Svanström (S) och Börje Slättman (S), ordförande i lärande- och kulturnämnden, gratulerade med tårta till Fredrik Blad och övriga lärare på Paradisskolan.

– Vi är väldigt stolta att vi har den personal vi har, sa Mikael Svanström som vill lägga pengar på en socioekonomisk fond för de barn som har svårast att klara skolan i dag.

Två prinsesstårtor an-lände till lärarrummet där lärarna inte var särskilt nöjda med löneutvecklingen, där Nybro rankas på plats 231 av landets 290 kommuner.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons