Annons

Reglerna är nu avskaffade

Policyn som gällde för ekonomisk ersättning till pensionerade lärare som undervisar på Åkrahällskolan är avskaffad. Men situationer som den Rune Persson hamnade i är ovanliga. För tillfället råder ingen lärarbrist.
Nybro • Publicerad 12 december 2003

Erbjudandet som Rune Persson fick för att fortsätta undervisa i italienska efter pension inträffade före nuvarande rektor på Åkrahällskolan Anders Jegemans tid. Han vill inte uttala sig i det enskilda fallet.

- Om det är rimligt beror på vad man har för inkomster i övrigt. Det är personalavdelningen som sätter upp reglerna, säger han.

Annons

Sedan han började som rektor på gymnasieskolan har det inte varit aktuellt att någon lärare fortsatt till 66 eller 67 års ålder. Däremot förekommer det att lärare fortsätter att arbeta terminen ut efter 65-årsdagen.

Barn- och utbildningschef Jan Lagerqvist menar att det läge som uppstod när Rune Persson slutade inte kan hända längre. Att det blev en uträknad lön på 35 kronor i timmen före skatt berodde på ett system där pensioner och lön samkördes och att det då i vissa fall kunde ge liknande utslag. Sedan ett par år gäller nya regler som säger att en pensionerad lärare som arbetar exempelvis 30 procent får vanlig lön för detta och hur den enskilde väljer att ta ut sin pension är dennes och statens ensak.

- Nu har man rätt att arbeta till man är 67 om man vill det. Det ska inte blandas ihop med att man själv kan bestämma vad man vill göra.

Det gamla systemet hade brister menar Lagerqvist.

- Vi ska avlöna vårt folk lika för lika arbete oavsett om man är 35 eller 66 år gammal. Men de frågorna löser sig med automatik med den nya systemet, säger han.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons