Annons

Regionen testar ny covidbuss i Nybro – kapaciteten för provtagning ökar kraftigt

Trycket på att provta sig för covid-19 är högt i Nybro. För att avlasta apotek och hälsocentral testar Region Kalmar län en ny ”covidbuss”.
– Vi vill försöka undvika väntetid så mycket som möjligt, säger regionens samordnare.
Nybro • Publicerad 15 april 2021
Tomas Eriksson och Mats Söderström arbetar vid regionens nya covidbuss som finns i Nybro. Personer med symtom kan nu provta sig utan att använda sig av ett ombud.
Tomas Eriksson och Mats Söderström arbetar vid regionens nya covidbuss som finns i Nybro. Personer med symtom kan nu provta sig utan att använda sig av ett ombud.Foto: Jan Stenqvist

Regionen testar nu en mobil enhet i form av en minibuss. Första insatsen görs i Nybro där det på grund av den senaste tidens smittspridning är stor efterfrågan på att provta sig, enligt regionen.

– Det hänger lite på balansen i Nybro just nu. Vi har i och för sig både apotek och hälsocentral där men det blir väldigt snabbt fullbokat. Vi vill försöka undvika väntetid så mycket som möjligt, säger regionens samordnare Andreas Delphin.

Annons

Apotek Lönnen och hälsocentralen har tillsammans kapacitet att hantera 500 provtagningar i veckan. Med bussen, som står på hälsocentralens parkering, ökar den totala kapaciteten i Nybro till 1 620 prover.

– Vi försöker hela tiden hitta nya sätt och det har varit efterfrågat av befolkningen länge, säger Andreas Delphin.

En stor fördel med att provta sig vid bussen är att det kan göras utomhus och att inget ombud behöver hämta och lämna provtagningskitet. Det gör det möjligt för personer med symtom att på egen hans testa sig. Bokning av tid sker på 1177.se under rubriken ”Egenprovtagning utan krav på ombud”.

– Vi ser gärna att man tar provet på plats. Det är viktigt att man hinner lämna tillbaka sitt provtagningskit, annars måste man lämna in det någon annanstans och då blir det ett glapp i systemet och transporten tar längre tid, säger Andreas Delphin.

Insatsen i Nybro kan ses som något av ett pilotprojekt. Hur länge den blir kvar beror på provtagningstrycket i kommunen och i övriga länet.

– Vi har en stundande sommar med förmodat mycket turister och vi jobbar på en smart lösning för framför allt Öland, och så väntar vi på besked om hur Astrid Lindgrens värld har tänkt agera, säger Andreas Delphin.

Så man kan se det här som ett test inför sommaren?

– Utan att ge för mycket detaljer om planeringen så absolut. Det här är en smart lösning, framför allt med tanke på flexibiliteten för oss och att invånarna slipper ombud. Det kan absolut bli aktuellt med fler bussar i sommar, säger Andreas Delphin.

Här saknas innehåll

Samuel SlättmanSkicka e-post
Amelia RydebergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons