Annons

PRO vill ha kvar brandkår i Alsterbro

Alsterbro-Bäckebo PRO ryter till om den planerade neddragningen av deltidsbrandkåren i Alsterbro.
”Det är ett ansvarslöst beslut!”
Nybro • Publicerad 5 december 2003

I ett brev till kommunledningen är pensionärsföreningen starkt ifrågasättande till kommunens spariver. Det senaste beskedet är att deltidbrandkårerna i Orrefors och Alsterbro bantas kraftigt med färre antal jourtimmar. En annan konsekvens blir att en utryckningsstyrka endast omfattar tre personer. Därmed kan ingen rökdykning i skarpt läge göras förrän förstärkning från Nybro anländer.

Befarar att liv äventyras

Annons

Pensionärsföreningen anser att förslaget i värsta fall leder till att människors liv äventyras.

"I äldreomsorgen i Fröjdekulla bor cirka 40 personer där de flesta har nedsatt rörelseförmåga, många måste ha hjälp med att komma upp ur sin säng. I Alsterbro med omnejd bor många äldre som är handikappade och har i dag hjälp av hemtjänsten för att kunna bo kvar. Ska dessa gamla ha den oroskänslan att behöva vänta i 30 minuter på att få hjälp i en nödsituation då det kan gälla livet? Är inte invånarna i Alsterbro med omnejd lika mycket värda som dem som bor i Nybro stad?" undrar föreningens ordförande Erik Eriksson som tillsammans med Gunnar Persson och Willy Fust har skrivit brevet.

Sparpaketet beräknas spara en miljon kronor åt kommunen. Då ingår också att den vakanta tjänsten som ställföreträdande räddningschef stryks ur budgeten.

PRO tycker inte att ekonomiska skäl får vara ett argument för att försämra säkerheten på landsbygden. Möjligheten till

en snabb rökdykningsinsats är ett grundläggande krav, anser föreningen.

"Tre mil mellan"

"Uppgiften om att rökdykning försenas med 12 till 20 minuter har inte med verkligheten att göra. Det är tre mil mellan Nybro och Alsterbro!"

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons