Annons

Pooler ska spara pengar

Nybro • Publicerad 22 december 2003

Fler pooltjänster och färre vikarier ska spara pengar åt omsorgsnämnden.

Nu ger omsorgsnämnden klartecken för fler arbetspooler.

Annons

- Allra helst skulle vi vilja ha tio stycken men vi får börja försiktigt med en, säger omsorgsförvalningens chef Hans-Gunnar Hovbäck.

Sedan tidigare finns en pool i Madesjöområdet. Nämnden är mycket nöjd med den och vill gärna se fler.

Poolen fungerar så att när det saknas personal på arbetsplatserna i området rings poolpersonalen in.

- Det ställer höga krav på de medarbetare som arbetar i poolen. De måste vara flexibla och extra anpassningsbara. I gengäld får de något högre lön och lite kortare arbetstid, säger omsorgsnämndens ordförande Evy Annér.

De senaste åren har omsorgsförvaltningen i stor utsträckning förlitat sig till timvikarier som rings in med kort varsel. Enligt Hans-Gunnar Hovbäck har förvaltningen cirka 800 anställda men den senaste månaden fick 1 300 personer lön från omsorgsförvaltningen. Det visar att förvaltningen har ett stort behov av vikarier. Samtidigt vill nämnden på sikt få stopp på anlitandet av timvikarier.

- Ja, vi vill undvika att använda timanställda. Det kostar en hel del för oss och det är en otrygg arbetssituation för dem som går på timmar, säger Evy Annér.

Under 2004 är tanken att fem nya poolgrupper ska byggas upp. Tjänsterna ska i första hand erbjudas redan fast anställd personal och eventuella vakanser i den ordinarie verksamheten erbjuds personal som i dag är vikarier.

- Vitsen med det hela är att vi får färre vikarier.

De områden och arbetsplatser som anlitar pooltjänsterna får också betala för det.

- Det blir ett incitament till att se över om man verkligen behöver ersätta den personen som är borta. Redan i dag betalar man för vikarier så på det viset blir det ingen extra utgift, säger Hans-Gunnar Hovbäck.

Anna Mi Matzén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons