Annons

Polisinsats på Åkrahällskolan – hot kan ha varit ”pojkstreck”

Elever och personal på Åkrahällskolan i Nybro inrymdes på fredagsförmiddagen efter att polis fått vetskap om att en potentiellt hotfull situation skulle kunna uppstå på skolan.
Flera polispatruller var på plats och fick snabbt kontroll på den person som hotet härstammade ifrån.
Nybro • Publicerad 15 december 2023
Polis på plats utanför skolan.
Polis på plats utanför skolan.Foto: Jan Stenqvist

Klockan 11 på fredagen fick Åkrahällsskolans ledning veta att en bild hade publicerats på sociala medier. Bilden föreställde en elev i en bil och en del av ett vapen ska ha synts på bilden. På bilden ska enligt uppgift ha funnits en text med budskapet ”Back to school” ha funnits.

– Vi tror att det är ett pojkstreck, att man inte riktigt har tänkt sig för. Det är svårt att avgöra vad som är vad, det fanns inget uttalat hot mot skolan på bilden. Men vi tog det säkra före det osäkra och ringde 112, säger Helén Fredriksson, rektor på skolan.

Annons

Hon satt sedan i telefon med polisens ledningscentral, som betecknade det hela som att ”en hotfull situation kan uppstå i eller i anslutning” till Åkrahällskolan.

– De gjorde en bedömning och klockan 11.24 fick vi besked om att vi skulle inrymma. Klockan 11.54 fick vi besked om att det var över och att vi kunde avbryta inrymningen, säger Helén Fredriksson.

Helén Fredriksson, en av tre programrektorer på Åkrahällskolan, träffade Barometern efter att en information med personalen hållits. ”Vi hade en genomgång om vad vi visste om situationen”, säger hon.
Helén Fredriksson, en av tre programrektorer på Åkrahällskolan, träffade Barometern efter att en information med personalen hållits. ”Vi hade en genomgång om vad vi visste om situationen”, säger hon.Foto: Jan Stenqvist

Vid 11.45-tiden uppgav polisens ledningscentral att man hade kontroll på den person som ska ha kunnat utgöra ett hot.

– Den personen det avser har vi kontroll på. Vi har lokaliserat honom och han är med oss. Vi pratar med honom och utreder vad som ligger bakom det som vi har fått veta. Vi är mitt uppe i det arbetet. Det är ingen pågående fara för någon, sa polisens presstalesperson Rickard Lundqvist till Barometern då.

Strax efter klockan 12 berättade Helén Fredriksson att personalen inom kort skulle samlas.

– Jag tror och hoppas att det har gått lugnt till, det är min bild. Men vi ska träffa personalen om en stund, sa hon då.

Efter personalmötet anslöt hon till Barometern som fanns på plats:

– Vi hade en genomgång av vad vi visste om situationen, och berättade att det ska gå ut information till vårdnadshavare om vad som hänt. I samband med det här har vi haft kuratorer och psykologer på plats, säger hon.

Hur var reaktionen bland personalen?

– Det är klart att det upplevdes som obehagligt, säger hon.

Annons

I samband med polisinsatsen på Åkrahällskolan kom också uppgifter om en polisinsats på Madesjöskolan. Men där ska det inte ha hänt något.

– Det är samma insats och något vi gör som en säkerhetsåtgärd för att initialt säkerställa att det inte hände något på den andra skolan, säger Katarina Rusin på polisens ledningscentral.

Klockan 13 sa hon att polisens insats på Åkrahällskolan var på väg att avslutas. Samtal med elever och lärare skulle färdigställas och sedan skulle polisen lämna skolan. Kort efteråt hade alla poliser lämnat skolan.

– Det har inte gjorts något gripande eller så, vi får undersöka om det ens blir misstanke om något brott. Det har i vart fall inte uppstått någon hotfull situation på skolan, säger Katarina Rusin.

Anmälan om grovt olaga hot är upprättad och ärendet är åklagarlett, skriver polisen på sin hemsida på fredagseftermiddagen.

Polisen skriver vidare att ”pojken, i förhör, lämnade en förklaring som gör att det hela bör ses som ett dåligt skämt snarare än hot”. Pojken frigavs efter förhör.

Fakta

Säkerhet vid skolor

Handlingsalternativ vid väpnat våld

Inrymning: Barn, elever och personal stänger in sig i rum eller salar, låser och/eller barrikaderar dörren för att göra det svårare för gärningspersonen att komma in.

Utrymning: Barn, elever och personal lämnar lokalerna för att söka skydd. Kan vara en lämplig metod när byggnaden av någon anledning inte ger bästa skyddet, exempelvis på grund av hur lokalerna är utformade.

Utestängning: När det väpnade våldet pågår på gården, då kan det vara effektivt att stänga dörrar till byggnaden, hålla barn, elever och personal inomhus medan gärningspersonerna utestängs.

Källa: Skolverket

Samuel SlättmanSkicka e-post
Emma SkogbergSkicka e-post
Jan StenqvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons